Drie vragen aan: Hackathon-winnaar Tom van de Loo

Naast het volgen van talkshows en werksessies konden bezoekers van de InnovatieExpo 2021 ook een kijkje nemen bij het uitgebreide Jongerenprogramma. Eén van de onderdelen was de Hackathon. Hierbij staken verschillende groepen studenten de koppen bij elkaar om tot innovatieve oplossingen te komen voor twee specifieke challenges. We spraken Tom van de Loo (22) - deelnemer in een van de winnende teams -  over zijn ervaring bij de Hackathon, hun winnende idee en de vervolgplannen van het team.

Tom van de Loo neemt de prijs van Marcel Bamberg in ontvangst
Beeld: ©Patrick van der Hurk

Hoe was het om betrokken te zijn bij de InnovatieExpo 2021 en hoe was het om deel te nemen aan de Hackathon?

‘Ik vond het spannend. Er kwamen immers veel mensen uit het bedrijfsleven. Daarnaast was de hackathon volkomen digitaal, en ik ben nooit eerder gefilmd dus dat maakte het extra bijzonder.

Ik wist vooraf niet zo goed wat ik moest verwachten, maar ik vond het een erg geslaagde dag. Ik heb ontzettend veel geleerd van de andere deelnemers. Om die reden zou ik het iedereen aanraden om eens mee te doen aan een dergelijk evenement.’
 

Wat was jullie uitdaging, en hoe zijn jullie tot het winnende idee gekomen?

‘Onze uitdaging ging over het huizentekort in Utrecht. Steeds meer mensen willen in Utrecht wonen en daarom is er bijna geen huis meer te vinden. Een urgent probleem dus. Met het team zijn we gaan kijken wat er allemaal wél mogelijk is. We dachten aan de ontwikkelingen in het corona-tijdperk: wij krijgen steeds meer thuis les en onze ouders werken veel thuis, dus staan veel panden leeg. Dat is het nieuwe normaal. Eén van onze teamleden stelde de vraag: ‘wat gebeurt er nu met alle kantoorpanden die leeg komen te staan?’ Dat bracht ons op ons idee.

Wij hebben voorgesteld kantoorpanden op zo’n manier te renoveren dat ze meerdere bedrijven kunnen huisvesten. Zo kunnen bijvoorbeeld een kapper en de kinderopvang best in één zo’n kantoorpand gevestigd worden. De oude winkelpanden die dan vrij komen kun je omtoveren tot woonhuizen. Zo kun je tegelijkertijd mobiliteit rondom kantoorpanden concentreren en de oude winkelstraten rustiger groener maken. Dat adresseert zowel het huizentekort als het groene vraagstuk.’
 

Wat gaan jullie nu concreet doen met jullie idee?

Een aantal van ons is druk met het afronden van onze opleidingen, daarom zijn we nu nog niet volle bak vooruitgegaan met ons idee. Maar we zijn al wel benaderd door een bedrijf om samen te kijken naar de mogelijkheden en de benodigde middelen om het idee te realiseren, dus er zijn zeker kansen!’