Nieuwsbrief december: Tijd voor bezinning

De dagen worden alsmaar korter. Sinterklaas is alweer het land uit. En de kerstdagen zijn om de hoek. Hét moment dus om een blik te werpen op de stand van zaken. Waar hebben we het in 2021 over gehad? Waar staan de ontwikkelingen nu het einde van het jaar nadert? En wat staan ons te wachten in 2022? In deze editie verkennen we deze vragen.

We kijken terug aan de hand van een blik op de vijf populairste artikelen van 2021. We kijken naar het heden aan de hand van DAF, TNO en de Buyer Group Biobased Bouwmaterialen. En we kijken naar de toekomst aan de hand van Lisdodde.

2021: een jaar in innovatie

Het jaar 2021 is bijna afgelopen. Een mooi moment dus om te reflecteren op een jaar in innovatie. Dat doen we aan de hand van de vijf populairste artikelen van 2021. Met aandacht voor onder andere Flor Avelino, Mariana Mazzucato en het Van Gogh Nationaal Park.

2021: een jaar in innovatie

Newton Cradle maar dan met gloeilampen in plaats van ijzeren ballen

De waterstofverbrandingsmotor (H2-ICE) van DAF en TNO

Afgelopen jaar stonden autofabrikant DAF en kennisinstituut TNO samen op de InnovatieExpo 2021 met de waterstofverbrandingsmotor (de H2-ICE). Jack Bloem, clustermanager  en business developer bij unit traffic en transport van TNO blikt terug, vertelt over de tussenstand van de H2-ICE en kijkt vooruit. 

Waterstofverbrandingsmotor in een truck
Beeld: ©DAF / TNO

Buyer Group Biobased Bouwmaterialen. Hoe staat het er nu mee?

Het hergebruik van plantaardige reststrom en is een methode om bij te dragen aan de transitie naar een circulaire economie. De Buyer Group Biobased Bouwen probeert de circulaire transitie te stimuleren door koper en verkoper te koppelen. Waar staan ze nu? 

Buyer Group Biobased Bouwmaterialen. Hoe staat het er nu mee?

Portretfoto Jan Willem van de Groep

Een alternatief voor katoen: Lisdodde

Katoen is een zeer vervuilende plant. Zou het niet mooi zijn als we kleding kunnen maken van duurzamer materiaal?  Iris Veentjes vertelt hoe ze dat met Lisdodde voor elkaar krijgt, terwijl ze ook nog zorgt dat er minder CO2 vrijkomt.

Een alternatief voor katoen: Lisdodde

Portretfoto Iris Veentjes

Colofon

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter!

De Innovatie-estafette is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.