De fiets: duurzaam, gezond én innovatief

Al meer dan honderd jaar is Nederland het land met het hoogste fietsgebruik ter wereld. In die tijd zijn de fiets én het fietslandschap aardig veranderd, maar toch heeft de fiets niet echt een innovatief imago. Dat is onterecht, want er wordt niet alleen aan de fiets zelf, maar ook aan het fietspad veel geïnnoveerd.

Fietser

Op 10 maart 2022 werden de Fiets Innovatie Awards uitgereikt aan drie innovators die met hun uitvindingen de fiets beter én veiliger maken: Ziemi, Battery Control en Advanced Ebike.

Battery Control sleepte de prijs in de wacht met hun Battery-box, die helpt bij het veilig opladen van lithium-ion accu's van e-bikes. Deze box is bestand tegen de explosieve druk die kan ontstaan bij accubranden, houdt het vuur in de box en zorgt ervoor dat giftige rookgassen veilig worden afgevoerd. De veilige fietslamp van Ziemi zorgt ervoor dat het onderlichaam van de fietser wordt verlicht, waardoor je beter zichtbaar bent voor overig verkeer. En Advanced Ebike won een prijs voor hun Reco One e-bike, een duurzame fiets die voorzien is van een innovatief en volledig recyclebaar frame, wat leidt tot vijftig procent minder CO2-uitstoot in het productieproces.  

Vaker op de fiets

Natuurlijk zijn zulke innovaties leuk en belangrijk voor de veiligheid. Maar een nieuwe, duurzame e-bike (met veilige fietslamp én battery-box) hoeft zeker niet de enige reden te zijn om eens wat vaker de fiets te pakken. De fiets is namelijk nog altijd het duurzaamste gezonde alternatief voor autoverkeer en openbaar vervoer. Willen we CO2-uitstoot tegengaan, dan hebben we elektrische auto’s en bussen op waterstof nodig. Maar eenvoudigere oplossingen helpen ook, zoals de fiets een aantrekkelijkere optie maken voor dagelijks verkeer. 

Fietspad van de toekomst

In dat kader werkt de provincie Utrecht aan het Fietspad van de toekomst. Op dit fietspad, dat loopt langs de N225 tussen Doorn en Leersum, worden vernieuwende ideeën getest die het fietsen aantrekkelijker moeten maken. Om die ideeën te vinden, zette de provincie een prijsvraag uit. Van de meer dan 200 inzendingen kwamen KWS Infra, Boomkwekerij Ebben en Movares als winnaars uit de bus. 

Boomveer

Boomkwekerij Ebben bedacht een manier om bomen langs fietspaden staan op plekken waar dat eigenlijk niet kan: boomveren. Dat zijn lichtgewicht bomen die niet met hun wortels in de bodem staan, maar in een technische constructie die nauwelijks ruimte vraagt. Dat maakt het fietspad groener en schaduwrijker. Doordat de bomen niet met hun wortels in de grond staan, bewegen ze heen en weer, wat zelfs energie kan genereren! Mogelijk kan deze energie gebruikt worden om de boomveer zelfvoorzienend te maken, voor verlichting langs de fietspaden of voor het opladen van elektrische fietsen.

De bliksemsnelle baan

Van omafietsen tot e-bikes en speed pedelecs. Er zijn steeds grotere snelheidsverschillen op het fietspad. Een mogelijke oplossing? De bliksemsnelle baan: een zogenaamde inhaalbaan op het fietspad waarmee de snelle fietser de langzamere fietser makkelijker en veiliger kan inhalen. Infrabedrijf KWS testte dit idee op het Fietspad van de toekomst, maar in de praktijk bleek het toch niet dé oplossing voor drukte op smalle fietspaden. In het project Samen op het fietspad zoekt de provincie nu verder naar andere oplossingen.

UpCycling

Ingenieursbureau Movares werkte aan een manier om de fiets een prominentere plek in het straatbeeld te geven. Met het project UpCycling moest de fiets hoofdzaak worden en de auto bijzaak op het Fietspad van de toekomst. Het bureau kwam met een aantal ideeën, zoals een licht slingerende rijbaan met gele kantmarkering voor auto én fiets, een adviessnelheid van 15 km per uur voor auto’s en voorrang voor fietsers. Jammer genoeg bleek het te risicovol voor de verkeersveiligheid om de ideeën in de praktijk te testen.

Gelukkig kun je je duurzame e-bike, veilige oplaadbox en fietsverlichting wél uittesten op het Fietspad van de toekomst! Het fietspad loopt langs de N225 tussen Doorn en Leersum en is gewoon publiek toegankelijk. 

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over het Fietspad van de toekomst op de website van het project. Meer informatie over de Fiets Innovatie Awards is te vinden op de website van de Fiets Awards