Deze IE21-innovators maken de luchtvaart circulair

Regionale luchthaven Rotterdam The Hague Airport (RTHA) en ZENID hebben gezamenlijk een virtuele stand op InnovatieExpo 2021. Samen met partners zetten zij de volgende stap in Nederland in de productie van synthetische kerosine gemaakt van CO2 uit lucht, water en hernieuwbare elektriciteit. 

Een artistieke weergave van de voorgestelde Zenid-demonstratiefabriek.
©Blueroom
Een artistieke weergave van de voorgestelde Zenid-demonstratiefabriek voor synthetisch duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) op Rotterdam The Hague Airport (RTM). Zenid streeft naar de bouw van 's werelds eerste demonstratiefabriek van industriële omvang voor de productie van SAF in het hart van Europa's grootste handelsgebied van kerosine.

ZENID wil binnen een paar jaar zo’n duizend liter synthetische kerosine per dag produceren. Zo willen deze luchtvaartinnovators een belangrijk bijdrage leveren aan de verduurzaming en innovatie van de luchtvaart. Met dit baanbrekende project wil ZENID aan bezoekers van InnovatieExpo 2021 laten zien wat de proefopstelling voor de productie van synthetische kerosine betekent. 

Meerdere innovatieve technieken

De demonstratieopstelling zal geheel draaien op groene elektriciteit en combineert meerdere innovatieve technieken: CO2 wordt uit de buitenlucht gefilterd door middel van Direct Air Capture (Climeworks). Een zeer efficiënte co-elektrolyse unit vormt CO2 en water om tot synthetisch gas. Een modulaire Fischer-Tropsch-reactor vormt het synthetische gas om tot synthetische ruwe olie, dat vervolgens wordt geraffineerd tot circulaire kerosine. Tijdens de vlucht wordt deze kerosine door vliegtuigen verbrand en de CO2 uitgestoten, terwijl eenzelfde hoeveelheid CO2 weer door ZENID wordt gefilterd, en geraffineerd tot kerosine. Zo maakt ZENID de luchtvaart circulair. 

Meer weten?

Op de InnovatieExpo 2021 kun je in gesprek met de innovators achter ZENID! Meld je aan op de website van de InnovatieExpo 2021.