Het kantelpunt naar een circulaire economie

In de transitie naar een circulaire economie staan we op een kantelpunt. Van inspirerende activiteiten op kleine schaal, naar grootschalige systeemverandering. Steeds meer organisaties zien in dat de circulaire economie een kans is. Nu is het moment om die kans te grijpen en van de circulaire economie dé economie te maken. Op 1 februari 2021 komen ondernemers, beleidsmakers, kennisinstellingen en iedereen die zijn steentje wil bijdragen aan de circulaire economie digitaal samen op de Nationale Conferentie Circulaire Economie. Het thema: het kantelpunt naar een circulaire economie. 

Richard Burgers van Swapfiets werkt aan een fiets
Beeld: ©Ernst de Groot
Richard Burger, een van de oprichters van Swapfiets.

De Nationale Conferentie Circulaire Economie staat in het teken van inspiratie, kennis delen en afspraken maken om tot concrete acties te komen. Dat gebeurt in tientallen plenaire lezingen van sprekers zoals Anne-Marie Rakhorst, Stientje van Veldhoven en Mark Rutte. En op online safari’s, bijvoorbeeld bij het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics of het Upcyclecentrum Almere. Daarnaast zijn er interactieve werkateliers, waar deelnemers samen met circulaire experts tot nieuwe ideeën kunnen komen. Én er zijn masterclasses, waar ambitieuze beleidsmakers en innovatieve ondernemers hun perspectief op de circulaire economie delen.

Swapfiets

Eén van die ondernemers is Richard Burger van Swapfiets. Opgericht in 2014 in Nederland, groeide 's werelds eerste 'bicycle as a service'-bedrijf zó snel dat de iconische blauwe banden inmiddels al niet meer uit het straatbeeld weg te denken zijn. Inmiddels heeft het bedrijf in totaal meer dan 220.000 leden in meer dan 50 steden in Nederland, Duitsland, België, Denemarken, Italië en Frankrijk. Nu is deelmobiliteit al behoorlijk duurzaam, maar Swapfiets wil een stap verder zetten: het bedrijf werkt eraan om volledig circulair te worden. Ze zijn inmiddels al een eind op weg, waardoor Swapfiets genomineerd is voor Circular Award 2021, die ook op de Nationale Conferentie Circulaire Economie wordt uitgereikt. Hoe heeft Swapfiets dit aangepakt? 

Wat maakt Swapfiets innovatief?

Burger: ‘Met ons 'bicycle as a service’-model hadden we als een van de eersten een innovatief businessmodel in de fietsindustrie. Ons product - een fiets of e-bike - is in essentie dan weer niet innovatief. Maar juist door ons model, zijn we in staat geweest dit product wel verder door te ontwikkelen. Want iedere keer als een fiets “geswapt” wordt, kunnen we daarvan leren. We verzamelen alle data van die Swaps en verbeteren aan de hand daarvan onze modellen, zodat die duurzamer worden. Dit maakt dat we constant innoveren en doorontwikkelen. Hierdoor gaat de huidige versie van onze Swapfiets al meer dan twee keer minder vaak stuk dan de eerste versie. Dat betekent minder gedoe voor de klant, minder kosten voor ons en minder druk op het klimaat.

Bovendien maken we micromobiliteit circulair én toegankelijker voor heel veel mensen in grote Europese steden. Onze fietsen gaan langer mee en zijn herbruikbaar. En hoe meer mensen we op de fiets krijgen in steden, hoe groener, gezonder en socialer die steden worden. De sleutel tot een leefbare stad ligt voor ons grotendeels in micromobiliteit en daar hebben we onze missie van gemaakt.’ 

Waarom willen jullie circulair worden?

‘We zijn vanaf dag één een product-as-a-service. Dus vanaf de start is circulariteit een inherent onderdeel van Swapfiets. We investeren continu in circulariteit om onze fietsen zo duurzaam mogelijk te maken. Onze Deluxe 7 is bijvoorbeeld al voor 88 procent circulair en we werken eraan om in 2024 een volledig circulair product te bereiken.’

Hoe pakken jullie dat aan?

‘Met de data die we verzamelen van alle Swaps leren we over ons materiaal, hoe leden de fiets gebruiken én hoe we de fiets dus moeten verbeteren om deze duurzamer te maken. Een goed voorbeeld is onze fietsverlichting. In eerste instantie werkte die op een batterij. Maar toen zagen we in onze data een extreme piek in Swaps rond begin september. Juist in de dagen dat het donkerder werd, ging het aantal Swaps door het dak: mensen wisselden de fietsen om omdat de batterijen inmiddels hartstikke leeg waren. Niet een hele duurzame oplossing als je ieder jaar duizenden batterijtjes moet vervangen.

Dus zijn we met een nieuwe oplossing aan de slag gegaan en vind je op onze fietsen nu magnetische en batterijvrije verlichting. Een jaar na de introductie zagen wij die piek rond september niet meer. Fijner voor iedereen dus!’

Promotieafbeelding Nationale Conferentie Circulaire Economie - 1 februari 2021

Meer informatie?

Meer leren over de micromobiliteit van Swapfiets of andere circulaire oplossingen? Kijk voor meer informatie en om je aan te melden voor de conferentie op de website van de Nationale Conferentie Circulaire Economie.