Wat staat ons in het nieuwe decennium te wachten?

2020: de start van een nieuw decennium. Een uitgelezen moment om vooruit te kijken naar wat ons de komende tien jaar te wachten staat. Welke innovaties gaan de roaring twenties ons brengen?

Een astronaut en een robot in een astronautenpak kijken elkaar aan

5G als drijvende kracht van innovatie

2020 wordt het jaar van 5G. Dit nieuwe mobiele netwerk is zó ontworpen dat het hogere snelheden en meer capaciteit biedt. Maar misschien nog wel belangrijker, maakt het ook de vertraging tussen het zenden en ontvangen van data haast onmerkbaar. Op die manier zal 5G een stuwende kracht zijn in de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s en slimme steden, voorspelt softwareontwikkelaar Global Orange. Dit jaar zullen er steeds meer apparaten op de markt komen die klaar zijn voor 5G, voorspelt Tech Republic. Zo komt eind 2020 bijvoorbeeld de eerste 5G iPhone uit.

Maar 5G gaat veel verder dan alleen snel internet op je smartphone. Zo zal het in het komende decennium ook grote gevolgen hebben in de energiesector. Zo draagt 5G bijvoorbeeld bij aan de opkomst van het zogenaamde Smart Grid, een elektriciteitsnetwerk dat gebruikmaakt van digitale communicatietechnologie om snel te reageren op lokale veranderingen in energiegebruik, waardoor altijd de hoeveelheid energie geleverd kan worden die op dat specifieke moment nodig is.

AI zet de stap naar de echte wereld

In de afgelopen jaren werd kunstmatige intelligentie (AI) enerzijds bejubeld en anderzijds argwanend bekeken. In het komende decennia zal het niet langer slechts een nieuwe technologische megatrend zijn, maar echte oplossingen bieden, voorspelt ICT-blog BlogIT. AI heeft de stap uit het lab naar de “echte” wereld al gezet, en AI-programma’s worden al gebruikt als persoonlijke assistenten, voor zelfrijdende auto’s en zelfs als therapeuten.

Deze steeds bredere inzet van AI brengt ook nieuwe vragen met zich mee, stelt Inverse. Wat voor juridische status zal AI bijvoorbeeld hebben als hun capaciteiten en intelligentie steeds dichter bij die van mensen komt?

Auto’s zijn slimmer én duurzamer

Op dit moment rijden er zo’n 6 miljoen elektrische auto’s rond op aarde. Over 10 jaar zouden dat er 250 miljoen kunnen zijn, voorspelt De Tijd op basis van gegevens van het Internationaal Energieagentschap. China wordt koploper: daar zal meer dan de helft van de auto’s elektrisch zijn. Europa wordt tweede met iets meer dan een kwart elektrische auto’s.

Maar auto’s zullen niet alleen duurzamer worden in het komende decennium, ze worden ook slimmer. NBC News voorspelt dat zelfrijdende auto’s in het komende decennium voor de gemiddelde consument werkelijkheid zullen worden. In China komt in ieder geval in 2021 de eerste vloot massaal geproduceerde zelfrijdende auto’s al op de markt.

Het Internet of Things neemt de wereld over

Over slimme technologie gesproken: het Internet of Things (IoT) zal in het komende decennium ook de wereld overnemen, voorspelt Design News. Waar verschillende slimme apparaten en digitale assistenten zoals Apple’s Siri en Google Home nu nog relatief lastig te configureren zijn en niet goed samenwerken, verwacht Design News dat in het komende decennium standaarden, protocollen en security-technologie zover zullen ontwikkelen dat apparaten toevoegen aan je IoT-leven zo simpel zal zijn als een stekker in een stopcontact steken. In deze IoT-wereld van de toekomst zal het volkomen normaal zijn dat je koelkast registreert welke producten je nodig hebt en die direct bestelt bij de supermarkt.

Het wordt druk op Mars…

Als het aan Elon Musk ligt, is dit het decennium waarin we naar Mars gaan. In 2024 wil hij met zijn Space X-programma de eerste bemande raketten naar Mars sturen. Musk heeft al vaker geschat dat het mogelijk is om al in 2050 een stad op Mars gesticht te hebben.

Of het nou lukt om dit decennium al mensen naar Mars te sturen of niet, drukker wordt het er sowieso, stelt Nemo Kennislink. In 2019 verklaarde NASA Marsrover Opportunity na 15 jaar dood. Op dit moment is de Curiosity-rover de enige rijdende robot op Mars. Dit jaar komt daar versterking bij. In juli lanceren Europa en Rusland hun eerste Marsrove. En in augustus stuurt ook NASA een nieuwe rover naar Mars. Deze neemt ook een drone mee, een primeur op de planeet. De nieuwe Marsrobots vertrekken in 2020, maar zullen pas in 2021 op de planeet landen.

… En ook op de maan

In 2019 werd de 50e verjaardag van de eerste maanlanding gevierd. Sindsdien hebben maar 12 individuele astronauten op de maan gestaan. Maar in 2017 kondigde NASA aan dat er in 2024 weer mensen op de maan zullen lopen: als onderdeel van het Artemis-programma zullen een man én de eerste vrouw naar de maan gaan, schrijft Inverse.

We gaan met de hyperloop op vakantie

Ook dichter bij huis staan er spannende dingen te gebeuren in de komende jaren. In 2022 opent in Groningen het European Hyperloop Centre, waar IE-exposant Hardt Hyperloop verder zal werken aan de ontwikkeling van de eerste hyperloop, een snel en duurzaam alternatief voor het vliegtuig. Het uiteindelijke doel van Hardt Hyperloop is om een netwerk te creëren tussen Europese steden. In 2028 hoopt het bedrijf het eerste traject gebruiksklaar te hebben. Mogelijk zal dat tussen Amsterdam en de luchthaven van Frankfurt zijn: Schiphol Airport gaf in 2018 al aan te willen onderzoeken of daar een hyperloop-verbinding tussen te realiseren is. Die reis van 450 kilometer zou dan nog maar 50 minuten duren. En ook in het buitenland wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van een hyperloop, onder andere door het Duitse TUM Hyperloop en Virgin Hyperloop One.