Het laatste innovatienieuws

De innovatiewereld zat afgelopen maand niet stil. Zo opende in Nederland het eerste productiecentrum voor Kaumera, een nieuwe duurzame grondstof die de wereld moet gaan veroveren. In Gelderland draait een pilot met innovatieve zonnepanelen met een hoog rendement. En het Eindhovense Solar Team gooide opnieuw hoge ogen bij de World Solar Challenge.

Deze ‘wonderstof’ uit Zutphen zit straks in alle auto’s en in elk gebouw

In oktober is in Zutphen het enige productiecentrum voor de veelzijdige en biologische grondstof Kaumera geopend. Kaumera is een uitvinding van de TU Delft, in samenwerking met Waterschappen Rijn en IJssel, Vallei Veluwe en het bedrijfsleven, die de wereld moet gaan veroveren. De grondstof wordt gewonnen uit gezuiverd slib afkomstig uit afvalwater. Kaumera moet vervuilende chemische grondstoffen in de landbouw en industrie overbodig maken, is brandvertragend en kan water afstoten, maar ook absorberen (afhankelijk van de combinatie met andere stoffen). Daarnaast gaan gewassen er sneller van groeien, versterkt het beton en kan het polyester lichter maken.

Meer weten over deze nieuwe wonderstof? Lees het hele artikel op de website van De Stentor.

Solar Team Eindhoven wint opnieuw World Solar Challenge

Voor het vierde jaar op rij heeft de zonneauto van Solar Team Eindhoven de eerste plek behaald in de World Solar Challenge. Net zoals de voorgaande jaren sleepte het studentteam de eerste prijs in de wacht in de zogeheten Cruiser-klasse. In deze divisie ligt de focus niet zozeer op snelheid, maar op efficiëntie, comfort, design en innovatie. Op deze manier kunnen deelnemende teams zich richten op zonneauto’s die wat meer lijken op reguliere personenauto’s. Zo kan de technologie die ze ontwikkelen voor de World Solar Challenge uiteindelijk ook zijn weg naar de markt vinden. Tijdens de race legt de auto van het Eindhovense studentteam 3000 kilometer af. Slechts één keer hoefde er bijgeladen te worden. Alle overige energie wekte de auto’s eigen zonnecellen op.

Meer weten over Solar Team Eindhoven? Lees verder op Duurzaam Bedrijfsleven.

Startup die plastic en cement vervangt met olifantsgras kan opschalen met 1 miljoen euro

De Nederlandse startup Vibers krijgt 1 miljoen euro van DOEN Participaties (de investeringstak van de Postcode Loterij) en VP Capital om met olifantsgras cement, plastic en papier te vervangen. De startup die in 2010 werd opgericht, werkt inmiddels samen met tientallen plastic- en papierbedrijven die olifantsgrasvezels willen gebruiken om plastic of papier (deels) te vervangen. Viber kan ook voor de verduurzaming van beton ingezet worden. Het bedrijf kan met olifantsgras het hoofdbestanddeel cement vervangen, wereldwijd een van de grootste veroorzakers van CO2-uitstoot. Met het geïnvesteerde geld wil Vibers zich richten op verkoop en ook supermarkten veroveren, aangezien de grasvezels zich ook goed lenen voor alternatieve, duurzamere verpakkingen.

Lees meer over Vibers op Sprout.

Deze drijvende zonnepanelen leveren 35 procent meer rendement

In het Gelderse Weurt wordt door waterschap Rivierenland een indrukwekkende pilot gedraaid. In het waterschap liggen sinds kort drijvende zonnepanelen die meedraaien met de zon, waardoor ze 35 procent meer rendement opleveren dan gangbare zonnepanelen. Daarnaast zijn de panelen zo gebouwd dat ze, wanneer nodig, in elkaar kunnen schuiven. Zo wordt het waterbeheer niet belemmerd. Door gebruik te maken van BESE-elementen (biologisch afbreekbare structuur van aardappelzetmeel) creëren de panelen ook nog nieuw leefgebied: de gaatjes in de structuur bieden een schuilplek voor vissen, en stimuleren plantgroei.

Lees meer over deze veelbelovende pilot op Duurzaam Bedrijfsleven.

Gehandicaptenzorg gestart met Innovatie-impuls

Veertig organisaties voor gehandicaptenzorg gaan onderzoeken hoe technologie de dagelijkse zorg voor mensen met een beperking kan verbeteren, als onderdeel van de Innovatie-impuls van het programma Volwaardig Leven van het ministerie van VWS. Zo wil het ministerie van VWS het voor cliënten en zorgverleners makkelijker maken om technologie toe te passen. De zorgorganisaties gaan aan de hand van verschillende thema’s te werk, waaronder ‘Goed leven’, ‘Lekker slapen’ en ‘Veilig en vertrouwd’. Nadat ze hun eigen noden en wensen geanalyseerd hebben, zullen ze besluiten welke bestaande technologieën (zoals apps, sensoren of robots) daar het best op aansluiten. Voorwaarde is wel dat het technologie is die in de ogen van cliënten of naasten écht waarde toevoegt en hen ondersteunt.

Lees verder over de Innovatie-impuls op Skipr.