Het laatste innovatienieuws

De Nederlandse luchtvaart verduurzaamt, aardappels worden hybride en verkeerslichten in Helmond geven groen licht aan ambulances. Ook afgelopen maand innoveerde Nederland. Een overzicht van de belangrijkste nieuwtjes.

Finalisten Nationale Iconen bekend

Uit 55 aanmeldingen zijn de 10 finalisten voor de titel Nationaal Icoon bekendgemaakt! Onderzoekers en ondernemers die met innovatieve technologieën bijdragen aan oplossingen voor wereldwijde vraagstukken konden zich aanmelden. Onder de finalisten zijn verschillende soorten innovaties. Kanshebbers op de titel zijn onder andere de kunstalvleesklier van Inreda Diabetic, het satellietnetwerk voor Internet of Things van Hiberband en Leadax, een circulaire vervanger van lood. De komende weken mogen de genomineerden hun innovaties toelichten aan de jury. In september maakt het kabinet de uiteindelijke winnaars bekend. De winnaars krijgen van het kabinet een ondersteuningsprogramma op maat, inclusief een minister of staatssecretaris als ambassadeur.

Lees meer over de finalisten voor de Nationale Iconen op de website van de verkiezing.

KLM en TU Delft innoveren de luchtvaart

Een v-vormig vliegtuig dat 20% minder brandstof verbruikt dan de Airbus A350, het meest moderne van nu. KLM en de TU Delft ontwikkelen samen de Flying V, dat weleens hét energiezuinige langeafstandsvliegtuig van de toekomst zou kunnen zijn. Het vliegtuig is minder lang dan een Airbus 350, maar heeft dezelfde spanwijdte en kan daardoor gebruikmaken van de huidige infrastructuur. Doordat het vliegtuig kleiner is dan een Airbus A350 en een lagere weerstand heeft, verbrandt de Flying V minder brandstof. In oktober 2019 zullen testvluchten met een prototype starten. Met een wereldwijd aandeel van 2.5% in de CO2 uitstoot is verduurzaming in de luchtvaart van groot belang. Met innovaties als deze werkt de Nederlandse luchtvaart toe naar een uitstootvermindering van 35% in 2030.

Lees meer over de ontwikkeling van de Flying V op de website van TU Delft.

Ook luchthaven Rotterdam verduurzaamt

Ook luchthaven Rotterdam maakt werk van de verduurzaming van de luchtvaart. De luchthaven start een studie naar duurzame brandstofproductie. Middels een innovatief systeem dat CO2 uit de lucht filtert en uiteindelijk omzet in duurzame kerosine, moet een fabriek op de luchthaven per dag 1.000 liter hernieuwbare kerosine gaan maken. De te gebruiken techniek wordt door het Zwitserse bedrijf Climeworks reeds bij een Coca-Cola fabriek toegepast. Wat de luchthaven betreft wordt de energie hiervoor met eigen zonnepanelen opgewekt. De eerste afnemer voor de duurzame kerosine heeft zich al gemeld: Transavia wil in de toekomst de CO2-uitstoot verlagen door gebruik te maken van duurzame kerosine.

Lees meer over de verduurzaming van kerosine op de website van Duurzaam Bedrijfsleven.

Aardappel-innovatie biedt kansen voor Nederland

Momenteel wordt er in Nederland gewerkt aan een nieuwe techniek die kan bijdragen aan een duurzamere aardappelteelt en wereldwijde voedselzekerheid, de zogeheten ‘hybride veredeling’.  Met deze techniek kunnen sneller nieuwe aardappelrassen op de markt worden gebracht. Daarnaast kunnen hybride aardappelen uit zaad groeien in plaats van pootaardappelen, wat makkelijker (en duurzamer) te vervoeren is. De hybride aardappel zou een antwoord kunnen zijn op het wereldvoedselprobleem en de groeiende voedselvraag in China, maar vraagt ook om innovaties in de sector. Volgens het Rathenau Instituut zijn de verwachtingen in ieder geval hoog; sommigen spreken zelfs van een aardappelrevolutie.

Lees meer over de ontwikkeling van hybride aardappels de website van het Rathenau Instituut.

Terugdringen verkeersongevallen met innovatie van stoplichten

In Helmond gaat een grote pilot van start met verkeerslichten die op voorrangsvoertuigen zijn afgesteld. De uitvinding ‘GreenFlow for BlueLights’ van Dynniq geeft nood- en hulpdiensten in het verkeer automatisch groen licht. In 2016 en 2017 vonden 148 ongevallen plaats met voorrangsvoertuigen. 25 procent daarvan gebeurde op kruispunten met verkeerslichten. Als een voorrangsvoertuig rood licht heeft en een andere weggebruiker groen licht, kan verwarring ontstaan die tot ongelukken kan leiden. Met deze pilot wordt een oplossing hiervoor gerealiseerd en komen voorrangsvoertuigen sneller en veiliger op hun bestemming.

Lees meer over de innovatie van verkeerslichten op de website van Ledmagazine.

Duurzame innovaties vallen in de prijzen

Op 12 juni zijn de winnaars van de Dutch Design Awards bekend gemaakt. Bij de belangrijkste designprijzen van Nederland werden duurzaamheid en innovatie beloond. Simone Post, jonge ontwerpster met recyclen als uitgangspunt, kreeg de prijs voor jong talent. Het beste product was volgens de jury een op het eerste oog normale bank. De sofa is echter van 95% van gerecycled materiaal gemaakt. Dit materiaal kan, na dienst gedaan te hebben als bank, nog minimaal 10 keer gebruikt worden. Voormalige spoorwegloods de LocHal in Tilburg werd verkozen tot beste gebouw. Het multifunctionele gebouw onderscheidt zich door ruimte te bieden aan onder andere zaalverhuur, flexwerkplekken en een bibliotheek.

Lees meer over de Dutch Design Awards op de website van De Volkskrant.