Het laatste innovatienieuws

Rotterdam krijgt een mobiliteitscampus, IE-exposant Scoozy wordt steeds groter en er zijn Nederlandse innovaties genomineerd voor de ‘Oscars voor uitvinders’. Er is veel gebeurd in innovatieland de afgelopen maand. We zetten een aantal niet te missen nieuwtjes op een rijtje.

Internationale campus voor slim en groen vervoer is haalbaar

Het Finse innovatiemanagement en –adviesbedrijf Avanto Ventures gaat samen met de gemeente Rotterdam door met het vestigen van een internationale mobiliteitscampus in de havenstad. Uit een gezamenlijk onderzoek blijkt dat het plan voor een ‘Mobility City Campus’ voor slim en energiezuinig vervoer en transport haalbaar is. Op de Mobility City Campus moeten Europese bedrijven en organisaties op het gebied van vervoer en transport gaan samenkomen. Om elkaar te inspireren en nieuwe mobiliteitsconcepten te creëren en op de markt te brengen. Zo wil Avanto bijvoorbeeld grote en kleine bedrijven in contact brengen met investeerders. En er moeten op de campus technische ontwikkelprogramma’s komen voor bijvoorbeeld het printen van auto-onderdelen of onderzoek naar betere batterijen. 

Lees meer over de Mobility City Campus op de website van NRC.

Delftse startup Scoozy haalt 1.2M groeifinanciering op voor veilige scootmobiel

De Delftse mobiliteitsstartup en IE2018-exposant Scoozy heeft in een nieuwe investeringsronde 1,2 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf wil deze groeifinanciering gebruiken om op te schalen en zich voor te bereiden op internationalisering. Scoozy is een light electric vehicle en een alternatief voor de scootmobiel. Afgelopen jaar werd Scoozy onafhankelijk gecertificeerd om de weg op te mogen en werd de eerste serie scootmobiels geproduceerd en verkocht. Inmiddels is er ook internationaal veel belangstelling voor deze innovatie: het bedrijf ontving al aanvragen uit tientallen landen.

Lees meer over Scoozy op Emerce.

Nederlandse uitvindingen genomineerd voor de European Inventor Award 2019

Twee Nederlandse uitvindingen zijn in de race voor de European Inventor Award 2019, ‘de Oscars voor uitvinders’. Materiaalwetenschapper en uitvinder Rik Breur werd genomineerd in de categorie MKB. Hij bedacht een technologie die de aangroei van zeeorganismen (fouling), bijvoorbeeld aan schepen, voorkomt. Zijn technologie is zelfklevend en bestaat uit nylon vezels, waardoor er geen vervuilende chemicaliën voor nodig zijn.

Ingenieurs Alexander van der Lely en Karel van den Berg zijn genomineerd in de categorie Industrie. Zij bedachten een geautomatiseerde melkrobot waarbij de koe zelf de melkrobot kan inlopen wanneer ze gemolken wil worden, daar hoeft geen menselijk handelen aan te pas te komen. Met behulp van sensoren sluit een robotarm naadloos aan op de uiers van de koeien om deze te melken. Op 20 juni worden de prijswinnaars bekend gemaakt. 

Lees meer op de website van het Technisch Weekblad.

10 academische startups winnen deelname aan GES en een reis naar Silicon Valley

Op 14 mei zijn de 10 winnaars van de Academic Startup Competition bekendgemaakt. De winnende startups krijgen tijdens de Global Entrepeneurship Summit (GES) op 4 en 5 juni in Den Haag de kans om hun startup te presenteren aan een wereldpubliek. Daarnaast krijgen ze van het Ministerie van EZK een reis naar Silicon Valley aangeboden, waar ze kunnen leren hoe ze hun innovatie sneller kunnen opschalen en zo de stap van startup naar scale-up te zetten.

Een groot deel van de winnaars richt zich op medische innovaties, zoals winnaar LipoCoat van de Universiteit Twente. 50% van de infecties in de gezondheidszorg wordt veroorzaakt door verontreiniging van medische apparaten. LipoCoat is een natuurlijke coating voor medische apparaten om besmetting te voorkomen en de prestaties van apparaten te verbeteren. Ook Findest van de Vrije Universiteit Amsterdam viel in de prijzen. Deze startup gebruikt menselijke en kunstmatige intelligentie om technologieën te zoeken van Research & Development-uitdagingen. Potentieel kunnen op deze manier in 10 jaar tijd 10.000 innovaties worden gevonden. Winnaar Mosa Meat van de Universiteit van Maastricht werkt aan ’s werelds eerste slachtvrije vlees, gemaakt van cellen van koeien en hoopt zo de grote ecologische voetafdruk van vlees aanzienlijk te reduceren.

Benieuwd naar de andere winnaars? Lees meer over de Academic Startup Competition op Emerce.

Capsuletechnologie maakt kraanwater wereldwijd drinkbaar

Nederlandse productontwikkelaars hebben een technologie ontwikkeld om ieder type kraanwater drinkbaar te maken: OeauO. Door een combinatie van klassieke filtratiemethoden en een speciale capsule worden bacteriën, chloor en micro-plastics uit het kraanwater gefilterd. Wat overblijft is veilig, vers en drinkbaar kraanwater. OeauO is het resultaat van decennia onderzoek naar de duurzame filtering van water. Op dit moment zijn de ontwikkelaars op zoek naar partners om het product succesvol internationaal te lanceren.

Meer weten over OeauO? Kijk op Dutch Cowboys