Het laatste innovatienieuws

Er wordt veel gezocht naar innovaties deze maand. De Kamer van Koophandel zoekt expertise van innovatieve ondernemers, Enpuls oplossingen voor nieuwe energie en de Rijksoverheid innovators voor aardgasvrije realisaties. Maar er gebeurde de afgelopen tijd nog meer op innovatiegebied: voor het eerst voer een autonoom schip op de Noordzee, hebben we een Nederlandse diplomaat voor startups én is het bijna tijd voor hét innovatie-event voor de bouw: Building Holland. We zetten een aantal niet te missen nieuwtjes op een rijtje.

Enpuls is op zoek naar oplossingen voor nieuwe energie

De Enpuls Challenge daagt professionals, startups, scale-ups, gevestigde bedrijven, studenten en kennisinstituten uit om dé oplossing te bedenken die bijdraagt aan het halveren van de CO2-uitstoot in 2030. Dit jaar richt de challenge zich op oplossingen binnen vier categorieën: duurzame energieproductie, duurzame mobiliteit, duurzame warmtevoorziening en de rol van gemeenten in de energietransitie. Tot uiterlijk 30 april kunnen innovators hun product, dienst, instrument of organisatie indienen en kans maken op uitgebreide ondersteuning van Enpuls bij het realiseren van hun idee.

Lees meer over Enpuls en schrijf je in!

Eerste test met autonoom varend schip op Noordzee

Een consortium van onder andere rederijen, scheepsbouwers, technologieleveranciers, kennisinstellingen en de overheid heeft proeven gehouden met een autonoom schip op de Noordzee, ongeveer 5 zeemijl vanaf de kust bij Den Helder. Een schip werd uitgerust met  intelligente aansturing waarmee aanvaringen voorkomen kunnen worden. Verschillende nautische scenario’s werden getest, zodat de interactie van het schip met ander scheepvaartverkeer beoordeeld kon worden. De proeven maken deel uit van het Joint Industry Project Autonomous Shipping, een twee jaar durend onderzoeks- en innovatieproject over autonome operaties van zeeschepen dat startte in 2017.

Bekijk een video van de eerste tests met het autonoom varende schip.

Minister Kaag lanceert startupdiplomaat in Silicon Valley

Nederlandse startups die willen doorbreken in de Verenigde Staten kunnen binnenkort de hulp inschakelen van een speciale startupdiplomaat. Dat maakte minister Kaag (van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) onlangs bekend tijdens een bezoek aan Silicon Valley, het wereldwijde centrum van innovatie en technologie. De startupdiplomaat zal samen met de Nederlandse consulaten in New York, Chicago, Miami, San Francisco en het Business Support Office in Houston werken aan een sterk netwerk. De startupdiplomaat kan Nederlandse startups helpen bij het zakendoen in de gehele VS.

Lees meer over de nieuwe startupdiplomaat op de website van de Rijksoverheid.

KVK Business Challenge zoekt expertise van innovatieve ondernemers

De KVK Business Challenge is van start gegaan! Dit jaar organiseert de Kamer van Koophandel voor de vijfde keer dit open innovatieplatform waar bedrijven uitdagingen bieden aan startups, scale-ups, zzp-ers en MKB-bedrijven. Er zijn tien challenges van zes bedrijven waarvoor ondernemers een innovatieve oplossing mogen bedenken. Zo zoekt ProRail bijvoorbeeld naar manieren om wateroverlast in stationstunnels te voorkomen. En verpakkingsbedrijf The Greenery wil groenten en fruit op een duurzamere manier verpakken. Tot en met 28 april kunnen de deelnemers in gesprek met grote bedrijven en krijgen ze de kans om zich te presenteren met hun innovatieve ideeën. 

Lees meer over de KVK Business Challenge op Duurzaam Bedrijfsleven.

Kennis delen, netwerken en innovaties ervaren op Building Holland

Van 9 t/m 11 april is Building Holland: hét driedaagse innovatie-event voor de bouw-, installatie- en vastgoedsector. Maar liefst 15.000 bezoekers en 250 standhouders komen samen in de RAI Amsterdam om kennis te delen, te netwerken en innovatieve producten en concepten te zien en beleven. Het energievraagstuk van de gebouwde omgeving, mogelijke schaarste van grondstoffen en de beweging richting steeds duurzamer en gezonder wonen zijn dé uitdagingen van de bouwsector. Building Holland gaat met deze uitdagingen aan de slag, legt verbindingen tussen innovators en biedt een podium aan koplopers op deze thema’s.

Lees meer over Building Holland.

Overheid zoekt innovators voor aardgasvrije realisaties

Nederland wil niet langer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en zet daarom in op schone, aardgasvrije gebouwen en gebieden. De Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) subsidie biedt kansen voor innovators die inzetten op deze ontwikkelingen. Iedereen die werkt aan of onderzoek doet naar producten  en diensten voor duurzame energieopwekking, energiebesparing of een betrouwbare energie-infrastructuur kan de subsidie aanvragen. De subsidie ondersteunt projecten waarin binnen één jaar prototypes van enkele of meer innovatieve producten en diensten ontwikkeld worden. Subsidies voor innovaties voor aardgasloze woningen, wijken en gebouwen kunnen vanaf april worden aangevraagd.

Meer weten over de DEI+-subsidie? Lees het artikel op Duurzaam Gebouwd.