Het laatste innovatienieuws

Het eerste energieneutrale station van Nederland, een klimaatneutraal touringcarbedrijf een circulaire keuken. Er is een hoop gebeurd op innovatiegebied de afgelopen maand. We zetten een aantal niet te missen nieuwtjes op een rij.

Eerste energieneutrale station komt in Delft

ProRail gaat in Delft het eerste energieneutrale treinstation van Nederland bouwen. Station Delft Zuid krijgt onder andere een innovatief dak dat liften, ledverlichting en kaartautomaten van energie zal voorzien. Bijzonder aan het dak is dat er niet slechts zonnepanelen op liggen, maar dat het volledig uit zonnepanelen bestaat. Hierdoor kan het per vierkante meter veel meer energie opwekken dan bestaande zonnedaken. Zo wordt 200 Megawatt uur per jaar bespaard: evenveel als het energieverbruik van 70 huishoudens.

Lees meer over Delft Zuid op Regio Online.

Jan de Wit Group realiseert met nieuwe brandstof 90% CO2-reductie

Het eerste klimaatneutraal rijdende touringcarbedrijf in Nederland is een feit. De bussen van Jan de Wit Group rijden niet meer op conventionele diesel, maar op de geavanceerde brandstof HVO 100 (Hydrotreated Vegetable Oil). Deze brandstof wordt geproduceerd uit plantaardige oliën of vetten die behandeld zijn met waterstof. Hierbij wordt uitsluitend gebruikgemaakt van afvalstromen uit de landbouw- en voedingsindustrie. Daarnaast leidt HVO 100 niet tot ontbossing. Door te kiezen voor HVO 100 reduceert Jan de Wit Group hun CO2-reductie met circa 90%.

Lees meer over deze duurzame brandstof op Duurzaam Ondernemen.

Nieuwe digitale innovatieprijs wil bruggen slaan

Innovatieplatform Health Valley heeft een nieuwe prijs in het leven geroepen om de samenwerking tussen zorgaanbieders en bedrijfsleven te verbeteren: de Health Valley Bridge prijs. De naam van de prijs verwijst naar de brug die Health Valley wil slaan tussen zorginstellingen en ondernemers om samen innovaties mogelijk te maken. Aan de prijs is een geldbedrag van 20.000 euro verbonden. De prijs wordt voor het eerst uitgereikt tijdens het Health Valley Event in Nijmegen op 14 maart 2019.

Lees meer over de Health Valley Bridge prijs op Skipr.

Wetenschappers TU Delft ontwikkelen een keuken die een leven lang mee kan

Wetenschappers van de TU Delft hebben een circulaire keuken ontwikkeld die een heel leven lang mee kan. Afgelopen maand presenteerden ze het prototype aan de wereld. De keuken kan continu worden aangepast en onderdelen kunnen worden gerecycled. Daarbij is er geen sprake van ‘downcycling’: een deurtje dat nu in de keuken wordt gebruikt, kan daar na een opknapbeurt opnieuw worden geplaatst. De keuken is gemaakt van duurzaam hout, dat heel weinig milieubelasting veroorzaakt en ook de apparatuur is energiezuinig.

Luister naar het verhaal dat BNR maakte over de circulaire keuken.

Rabobank ondersteunt ondernemers met de Rabo Circulair Ondernemen Desk

Rabobank gaat ondernemers helpen om in hun productie bedrijfsvoering aandacht te besteden aan het terugwinnen en efficiënt gebruik van grondstoffen en materialen. Met de Rabo Circulair Ondernemen Desk wil Rabobank ondernemers helpen om te schakelen van een lineair naar een circulair business model. De desk bestaat uit een multidisciplinair team van circulair specialisten die ondernemers ondersteunen rondom circulaire vraagstukken.

Lees meer over de Rabo Circulair Ondernemen Desk op Duurzaam Ondernemen.