De programmaraad stelt voor: Hal24K

Data science start-up Hal24K heeft kantoren in Amsterdam, Silicon Valley en Londen. Het is het eerste bedrijf dat gebruiksklare en voorspellende informatie levert aan smart cities en slimme ondernemingen. Hal24K verzamelt en analyseert data en geeft steden, overheden en bedrijven zo een helder en actueel inzicht in probleemgebieden, maar ook de mogelijkheid om potentiële problemen te voorspellen. Op die manier helpt HAL24K kosten te besparen en beschikbare middelen en mensen beter in te zetten. Directeur Jeroen Mol legt uit hoe Hal24K een bijdrage levert aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen.

Wat is uw innovatie?

Wij passen advanced data science toe en dragen op die manier bij aan de ontwikkeling van smart cities en slimme infrastructuur. Dat geldt zowel voor verkeer, water- en vlootbeheer als havens en vliegvelden.

Financiële systemen, sociale media, sensoren, satellieten, foto’s en gsm-netwerken leveren een schat aan data en gegevens op. Door deze gegevens slim te combineren en met elkaar te rijmen en verbinden kun je de juiste informatie genereren om tal van problemen op te lossen.

Met een geautomatiseerd verkeersmanagementsysteem kan door de inzet van real-time data bijvoorbeeld het aantal files in en rond steden worden teruggedrongen. Voor waterbeheer kan geavanceerde data science zorgen voor minder lekverliezen en een betere waterkwaliteit. En met slimme crowd management-oplossingen kun je toeristenstromen optimaliseren.

Waarom is dit uniek?

Onze technologie is ontzettend geavanceerd en van wereldklasse. Ik denk dat het bewijs hiervoor ons partnership met ingenieursbedrijven Tauw en Royal HasKoningDHV is. Beide bedrijven hebben diepgaande domeinkennis. Zo trekken we al geruime tijd met Tauw op om slim watermanagement mogelijk te maken. Ik ben erg blij dat dergelijke bedrijven ons kiezen als vertrouwde partner. Met onze datascience-technieken kunnen wij gebruiksklare en voorspellende informatiestromen leveren. Door dit te combineren met domeinkennis van partners kunnen we data gestuurde oplossingen ontwikkelen die helpen toekomstige leefomgevingen te transformeren. Daarmee versterken we ook de samenleving: we maken de wereld een beetje mooier.

Wat draagt uw innovatie bij aan de global challenges van de Innovation Expo?

De Innovation Expo gaat over innovatie met betrekking tot circulaire economie, energie, water, mobiliteit, infrastructuur, gezondheid, voedsel en key technologies. De innovaties van Hal24K hebben te maken met water, mobiliteit, slimme infrastructuur. Maar ook met andere elementen die van invloed zijn op de omgeving en de samenleving, zoals de bestrijding van opstoppingen, vervuiling, fleet management en ga zo maar door. Op die manier denken we ook dat we als Hal24K met onze kennis inhoudelijk bij kunnen dragen aan het vinden van oplossingen voor de global challenges.

Wat hebt u nodig om uw innovatie te versnellen?

Op dit moment kijken we vooral naar de overheid. Als de bereidwilligheid bij de overheid toeneemt om met kleinere, innovatieve bedrijven te werken, dan kan innovatie zoals de onze in een stroomversnelling raken.