Places of Hope – zin in de toekomst

“De oplossingen voor Nederland liggen niet in de statistiek, maar in de verbeelding”, aldus curator Maarten Hajer. “Wie de tentoonstelling bezoekt gaat anders denken; gaat anders vóelen.” Op 4 april opent de tentoonstelling ‘Places of Hope – zin in de toekomst’. In de tentoonstelling laten 30 pioniers die werken aan een slimmere, schonere toekomst zien hoe Nederland de uitdagingen van de 21ste eeuw aan kan gaan. Zo laten ze zien hoe steden ingericht kunnen worden, hoe huizen er over tien jaar uitzien, hoe de landbouw kan bijdragen aan biodiversiteit, maar ook wat er geleerd kan worden van een gebied als de Wadden, waar opmerkelijk veel initiatieven op het gebied van duurzaamheid slagen.

Places of Hope gaat over een nieuwe culturele benadering van de inrichting van Nederland. De nadruk van de tentoonstelling ligt op de regio’s, waar een radicale verandering in denken en doen tot stand kan komen. Die revolutie begint volgens curatoren Maarten Hajer en Michiel van Iersel bij de zogenaamde “landmakers”: van architect tot burgemeester en van planoloog tot kunstenaar. De pioniers die in deze tentoonstelling op een voetstuk worden geplaatst werken samen met honderden anderen aan ‘Wij maken Nederland’, platform voor de ruimtelijke toekomst van Nederland. Dit proces loopt na 2018 nog enkele jaren door (lees hier meer). 

Omslag in het denken begint in regio’s

De noodzakelijke omslag in het denken is begonnen in de regio’, aldus Van Iersel. “Dat begint bij mensen die elkaar iedere dag in de straat, in het dorp of op het eiland tegenkomen en die zélf problemen willen oplossen. Denk aan gebrekkig internet of leegloop in dorpen, of het verdwijnen van de grutto. Maar ook aan het besef dat we meer met minder zullen meten doen. Ontspullen, dichter bij de natuur leven. In de regio vonden we heel veel spannende projecten die dat goed aanvoelen. Ook in Noord-Nederland, en in het bijzonder Friesland, is veel gaande. Daar kan de rest van Nederland en het buitenland nog wat van leren.”

Een nieuwe ecologische beschaving

“Als wetenschapper weet ik dat nieuwe toekomstbeelden heel belangrijk zijn voor een doorbraak in besluitvorming. Daarom wilde ik een groep om me heen die de toekomst positief kon visualiseren.” Van Iersel: “Er is een tentoonstelling ontstaan die je kunt ervaren als een spannende ontdekkingstocht, die af en toe ook ongemakkelijke conclusies oproept.” Je ziet hoe Nederland transformeert van een land vol grootschalige industrieën en infrastructuur tot netwerk van gemeenschappen die zelf hun eigen energie opwekken en omgeving aanpakken. En je maakt kennis met de personen achter plekken waar het nieuwe Nederland nu al zichtbaar is, van de dorpsmolen in het Friese dorp Reduzum tot de ‘circulaire’ werkplekken rondom Schiphol. Je kunt experimenteren met nieuwe gereedschappen en ervaren hoe en waar we in de toekomst zullen wonen en werken.  Places of Hope roept vragen op over de complexe dilemma’s van de toekomst. Daarbij is ruimte voor discussie: onderdeel van de tentoonstelling is een debat-arena. Hajer: “We maken een statement over de kansen van een nieuwe ‘ecologische beschaving.’”

Places of Hope is tot en met 25 november te zien in de Kanselarij Leeuwarden, als onderdeel van het programma van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018‎. Meld je hier aan voor de startmanifestatie op 4 april.