Jongeren brengen een creatief perspectief voor IE2021

Vol enthousiasme gaat een groep jongeren voor de IE2021 aan de slag met het zoeken naar oplossingen voor verschillende challenges. Tijdens de kick-off van de IE2021 op 1 oktober kwamen ze voor deze uitdagingen direct al met een paar innovatieve ideeën en concrete oplossingen.

Jongeren op de bijeenkomst
Beeld: ©Ministerie I&W

Energietransitie

Eén van de concrete ideeën van de jongeren vond in het bijzonder veel weerklank: het idee om een Climate Crisis Management Team op te richten. Dit CCMT zou een soort equivalent kunnen zijn van het Outbreak Management Team, dat het ministerie van Volksgezondheid adviseert bij de bestrijding van de coronaepidemie. In het geval van het CCMT zou deze groep wetenschappers en experts de overheid adviseren over een regio-overschrijdende aanpak om klimaatverandering te bestrijden. 

Circulaire economie

Voor de opgave Circulaire economie bedachten de jongeren een ‘Keuringsdienst van waarde’. Ze stelden voor dat zij zelf op de Expo kunnen rondlopen om informatie te verzamelen over barricaden waar innovators tegenaanlopen en op ludieke wijze vrijstellingen of hulpmiddelen zouden kunnen uitdelen.

Verstedelijking & Mobiliteit

Binnen de opgave Verstedelijking & Mobiliteit viel op dat er onder de jongeren vooral ambities waren op het gebied van samenlevingsvormen en dat zij die zelf ook graag (mede) vorm wilden geven. Er speelden veel vragen over sociale samenhang: hoe wonen en leven wij straks? Wat doen we individueel? En wat delen we samen? Rode draad was dat jongeren een verantwoordelijke, constructieve en innovatieve rol kunnen vervullen als die hen wordt gegund en gegeven – geef de ruimte en laat je verrassen door creativiteit, zelfstandigheid, verantwoordelijkheidsgevoel, zo luidde de boodschap.

De komende maanden zullen de jongeren vaker samenkomen om de uitdagingen en kansen op het gebied van de Energietransitie, Circulaire economie en Verstedelijking en mobiliteit verder uit te denken.

whiteboard met post-its
Beeld: ©Ministerie I&W

Video jongeren kick-off

Bekijk hier ook de video die is gemaakt tijdens de jongeren kick-off van de Innovatie Expo 2021.

Meer weten over de IE2021?

De voorbereidingen voor de Innovatie Expo 2021 op 8 april zijn in volle gang! Het laatste nieuws over de IE2021 zal de komende tijd op onze eigen website te vinden zijn. En neem ook eens een kijkje op de speciale event-website.