De deelauto die zichzelf oplaadt

Een van de deelnemers van de InnovatieExpo 2021 is Squad Mobility. Met volledig elektrische micro cars hoopt deze Nederlandse start-up een steentje bij te dragen aan de challenge verstedelijking en mobiliteit. De wagens van Squad nemen niet alleen weinig ruimte in, maar laden zichzelf ook nog eens op met zonnepanelen op het dak.

Drie Squad Solar City Cars op een Italiaanse plein

Steeds meer Nederlanders zijn afhankelijk van personenauto’s voor vervoer. Dit levert vooral in steden een hogere uitstoot uit van broeikasgassen. Tevens heeft bijna 50% van de Nederlanders last van geluidsoverlast door wegverkeer, met name in dichtbevolkte gebieden.

Op de InnovatieExpo 2021 is de challenge verstedelijking en mobiliteit gericht op hoe steden bewoonbaar en begaanbaar kunnen blijven. Squad Mobility wil met compacte en volledig elektrische auto’s bijdragen aan een oplossing voor deze uitdaging.

De Squad, zoals de zonne-elektrische wagen van Squad Mobility heet, heeft als doel om vervoer op zonne-energie algemeen toegankelijk te maken. ‘Ons doel is heel grote en algemeen beschikbare massaproductie’, vertelt Robert Hoevers, een van de oprichters. ‘De Squad gaat onder de 6000 euro kosten. Daarmee is elektrische mobiliteit voor de meeste Europeanen bereikbaar.’

Uitstootvrij

Het autootje is toegespitst op mobiliteit in steden. ‘Omdat ze maar twee meter lang zijn, kun je er vier kwijt op een parkeerplaats’, vertelt Hoevers. ‘Je springt heel efficiënt om met binnenstadruimte, en tegelijkertijd heb je natuurlijk geen uitstoot.’ Dankzij de uitneembare batterijen kunnen de auto’s ook thuis opgeladen worden.

Deelauto

Hoevers benadrukt dat de Squad veel potentie heeft voor deelplatforms. ‘Je bent niet afhankelijk van het weer, je hoeft geen helm op’, legt hij uit. ‘En het belangrijkste: we omzeilen de kosten van het ophalen en opladen van de vloot, doordat de auto’s zichzelf opladen. Dat betekent ook dat je minder beslag legt op de bestaande laadinfrastructuur.’

Wereldwijde ambities

Squad Mobility streeft ernaar deze lente een eerste prototype te hebben, en verwacht in het najaar een tweede investeringsronde te crowdfunden. ‘Er is wereldwijde interesse’, vertelt Hoevers enthousiast. ‘We hopen ze overal in steden te zien, zodat iedereen toegang heeft tot betaalbare energievriendelijke mobiliteit.’