De Innovatie Expo 2021 trapt af!

De voorbereidingen van de Innovatie Expo 2021 zijn in volle gang! Deze editie focust de IE zich op drie belangrijke opgaven: de energietransitie, verstedelijking en mobiliteit, en circulaire economie. Begin deze maand gaven innovators, experts en jongeren met verschillende kick-off-sessies het officiële startschot voor de IE2021. Een mooi moment dus om vooruit te kijken naar wat ons op 8 april te wachten staat. Én om terug te kijken met innovatie-expert Karin Kooij, die nauw betrokken was bij de organisatie van elke Innovatie Expo tot nu toe. 

Kick-off Innovatie Expo 2021

Op 1 oktober beten innovators en experts het spits af voor de IE2021 met brainstorms en werksessies over de vraagstukken houtbouw, biobased restmaterialen en groene waterstof. Wat zijn daarbinnen de belangrijkste uitdagingen? En waar liggen de oplossingen?

Kick-off Innovatie Expo 2021

Logo Innovatie Expo 2021
© Ministerie I&W

Terugkijken op vijftien jaar Innovatie Expo

Vanaf het allereerste moment, vijftien jaar geleden, was Karin Kooij bij de organisatie van de Innovatie Expo betrokken. Nu ze met pensioen gaat, mag ze zichzelf met recht een innovatie-expert noemen. Ze leerde dat innovatie meer is dan techniek. Én dat het soms nodig is om dingen te doen die niet zo logisch zijn, om het leven er een beetje in te houden.

Terugkijken op vijftien jaar Innovatie Expo

Karin Kooij

Jongeren brengen een creatief perspectief voor IE2021

Vol enthousiasme gaat ook een groep jongeren voor de IE2021 aan de slag met het zoeken naar oplossingen voor verschillende challenges. Tijdens de kick-off kwamen ze voor deze uitdagingen direct al met een paar innovatieve ideeën en concrete oplossingen. 

Jongeren brengen een creatief perspectief voor IE2021

Jongeren op de bijeenkomst
© Ministerie I&W

De vijf hoogtepunten van Innovatie spreekt

Tientallen keren ging innovatie-expert Karin Kooij voor de videoreeks Innovatie spreekt in gesprek met filosofen, kunstenaars, wetenschappers en politici. Hoe zien zij de wereld? En wat betekent innovatie voor hen? We zetten de vijf meest spraakmakende afleveringen op een rijtje.

De vijf hoogtepunten van Innovatie spreekt

Vijf keer Innovatie Spreekt

Plastic (her)gebruiken op de best mogelijke manier

De circulaire economie is één van de drie opgaven die tijdens de Innovatie Expo 2021 centraal staat. Als Nederland in 2050 volledig circulair wil zijn, moeten nog veel vragen beantwoord worden. Better Future Factory kan daarbij helpen. Dit productontwerpbureau is gespecialiseerd in duurzame plasticproducten en helpt bedrijven bij hun ontwikkelingen richting de circulaire economie.

Better Future Factory: plastic (her)gebruiken op de best mogelijke manier

Casper van der Meer
© Ministerie I&W

Baanbrekend Innovatie Expo project viert tienjarig bestaan

De Zandmotor was in 2011 een van de baanbrekende projecten die werd gepresenteerd op de Innovatie Expo. Al 10 jaar lang is deze grote kunstmatige zandbank niet alleen een effectieve bescherming van de Hollandse kustlijn, maar ook een belangrijk onderzoeksgebied. 

Baanbrekend Innovatie Expo project viert tienjarig bestaan

Zandmotor

Drie vragen aan Basilisk: ‘Zonder samenwerking hadden we geen bedrijf gehad’

Eén van de eigenschappen van beton is dat het scheurt, wat tot ernstige schade aan constructies kan leiden. Reparatie van betonschade is duur en kan lastig zijn. Basilisk ontwikkelde daarom een beton dat zichzelf kan repareren, met behulp van bacteriën die kalksteen produceren wanneer ze in contact komen met vocht. Welke lessen kan Bart van der Woerd, managing Director van Basilisk, ons leren?

Drie vragen aan Basilisk: ‘Zonder samenwerking hadden we geen bedrijf gehad’

Bart van der Woerd
© Basilisk

Techrede vlog: Digitaal vs Groen

In de nieuwste Techrede vlog geeft Erika Koehler, kwartiermaker Energietransitie Innovation Expo 2021, antwoord op stellingen als 'innovatie is nodig voor veerkracht' en 'digitalisering brengt efficiëntie maar kost ook energie'.

Techrede vlog: Digitaal vs Groen

Techrede vlog #8: Digitaal vs Groen
© Techrede

Colofon

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter!

De Innovatie-estafette is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.