Innovatie in tijden van corona

Op dit moment staat de wereld op zijn kop. Ook, en misschien wel juist, op het gebied van innovatie. Wellicht leidt het toeslaan van het COVID-19 virus tot onverwachte oplossingen. We laten, in het kader van hergebruik, een compilatie zien van het beste uit onze mini-colleges. En we spraken met VanPlestik. Ook zij doen aan hergebruik door plasticafval te gebruiken als grondstof voor 3D-printers.

We zijn dan misschien één van de meest innovatieve landen ter wereld, toch zouden we in Nederland beter gebruik kunnen maken van wetenschap, technologie en innovatie als het gaat om maatschappelijke transities. De Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie bracht daar onlangs en advies over uit. Je leest er meer over in deze nieuwsbrief. En we spraken Pim Haselager, die reflecteert op de toepassingen van kunstmatige intelligentie die we de laatste tijd voorbij zagen komen in artikelen over hoe China om ging met Corona.

Save the date: InnovatieExpo 2020

De afgelopen maanden hebben vier ministeries hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de InnovatieExpo2020. Deze staat vooralsnog gepland op 1 oktober aanstaande op het Hembrugterrein te Zaandam.

InnovatieExpo 2020 uitgesteld

Logo: innovatie Expo

Het beste van onze mini-collegereeks

In tijden als deze is het extra belangrijk om zo veel mogelijk gebruik te maken van wat er al is. Daarom in deze nieuwsbrief een compilatie van de beste stukken uit onze mini-collegereeks.

Wrap up: hoogtepunten uit de reeks mini-colleges

Drie vragen aan vanPlestik: ‘Under-promise, over-deliver’

VanPlestik is gericht op een duurzame oplossing voor plasticafval: ze gebruiken het als grondstof voor 3D-printers. Zo kan het afval gerecycled worden, en wordt het omgezet in unieke objecten. We spraken een van de oprichters, Nout Kooij, over zijn belangrijkste geleerde lessen tot nu toe.

Drie vragen aan vanPlestik: ‘Under-promise, over-deliver’

Twee jongemannen ruimen plastic kledinghangers op

Wetenschap, technologie en innovatie in maatschappelijke transities

In februari, nog vóór de coronacrisis, bracht de AWTI een adviesrapport uit: “Versterk de rol van wetenschap, technologie en innovatie in maatschappelijke transities”. De raad deed daarvoor drie aanbevelingen.

Wetenschap, technologie en innovatie in maatschappelijke transities

Een man loopt langs een constructieplaats

Gaat kunstmatige intelligentie ons uit de Corona crisis redden?

De afgelopen weken verschenen verschillende artikelen over hoe, met name in China, kunstmatige intelligentie wordt ingezet om de Coronacrisis af te wenden. Innovatie-estafette vroeg universitair hoofdonderzoeker bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour: gaat kunstmatige intelligentie ons uit deze crisis redden?

Gaat kunstmatige intelligentie ons uit de Corona crisis redden?

Portretfoto Pim Haselager

Colofon

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter!

De Innovatie-estafette is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.