Goede voornemens voor het nieuwe decennium

Januari loopt op zijn einde, maar het nieuwe decennium is pas net begonnen. Hoog tijd om eens aan onze goede voornemens te gaan werken. Niet alleen voor 2020, maar voor de hele roaring twenties. Wat wil de overheid bereiken op innovatiegebeid? En welke innovaties gaan de komende tien jaar het verschil maken? Scheikundige Eline Hutter,  hoogleraar Economie en Beleid van Technologische Innovatie Floor Alkemade en Karlo van Dam van de directie Innovatie en Kennis van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kijken met ons vooruit.

Ook Maarten Camps, secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken, blikt vooruit. Hij vindt dat Europa op innovatiegebied de strijd aan moet gaan met grootmachten China en Amerika. En als het aan de CEO van startup Shleep ligt is er één goed voornemen dat boven alle uit zou moeten steken: 'Slaap! Zonder een goede nachtrust kan je goede prestaties overdag vergeten.'

Wat staat ons in het nieuwe decennium te wachten?

2020: de start van een nieuw decennium. Een uitgelezen moment om vooruit te kijken naar wat ons de komende tien jaar te wachten staat. Welke innovaties gaan de roaring twenties ons brengen?

Wat staat ons in het nieuwe decennium te wachten?

Twee astronauten kijken elkaar aan. Één van de astronauten is een robot.

Minicollege: Floor Alkemade over hoe we de energietransitie kunnen versnellen

Hoe kunnen we met innovaties sneller onze klimaatdoelstellingen behalen? Als hoogleraar Economie en Beleid van Technologische Innovatie aan de TU Eindhoven onderzoekt Floor Alkemade de algemene en locatie-specifieke mechanismen die leiden tot succesvolle innovaties voor duurzaamheid.

Minicollege: Floor Alkemade over hoe we de energietransitie kunnen versnellen

Floor Alkemade

Innovatie spreekt Eline Hutter

Eline Hutter is universitair docent aan de Universiteit van Utrecht. Ze onderzoekt mogelijkheden van gebruik van zonne-energie. 'Ik vind het spannend om in deze tijd te leven, het voelt als een dubbeltje op zijn kant. Kunnen we het tij nog keren?'

Innovatie spreekt Eline Hutter

Portretfoto: Eline Hutter

Innovatiebeleid in het nieuwe decennium

Het Nederlandse innovatiebeleid staat op een kantelpunt. Karlo van Dam van de directie Innovatie en Kennis van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kijkt met ons terug op een tijdperk. Én we kijken vooruit. Wat moeten volgens Van Dam de goede voornemens van de overheid zijn op innovatiegebied?

Innovatiebeleid in het nieuwe decennium

Karlo van Dam

Drie vragen aan Shleep: ‘Zonder goede nachtrust kan je goede prestaties overdag vergeten’

Startup Shleep timmert hard aan de weg. Het in 2017 opgerichte bedrijf levert een app waarmee gebruikers hun slaapgewoonten kunnen verbeteren volgens een programma op maat. Onder de klanten van Shleep vallen grote namen als de Huffington Post, Deloitte en Spotify. Welke lessen kan oprichter en CEO Els van der Helm met ons delen?

Drie vragen aan Shleep: ‘Zonder goede nachtrust kan je goede prestaties overdag vergeten’

Portretfoto: Els van der Helm

Het laatste innovatienieuws

In Groningen en Amsterdam lijkt duurzame en betaalbare energie in de vorm van waterstof steeds dichterbij te komen. TechLeap heeft grote plannen om Nederlandse startups vooruit te helpen. En de inschrijvingen voor het Mobility Lab zijn geopend! We zetten een aantal niet te missen nieuwtjes op een rij.

Het laatste innovatienieuws

Een Newton Cradle, maar in plaats van vijf ijzeren ballen zie je vijf gloeilampen.

Colofon

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter!

De Innovatie-estafette is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.