Wat leert een crisis ons over innoveren voor de toekomst?

We begonnen 2020 met een wereld die op topsnelheid draaide. Inmiddels is alles anders en dat is ingewikkeld, maar het biedt ook kansen. Zo lazen, zagen en hoorden we de afgelopen tijd interessante verhalen over innovatie in het post-coronatijdperk. We hebben vijf interessante voorbeelden op een rij gezet. Ook vertelt Derk Loorbach van Drift hoe een crisis een rol kan spelen in grote transities, als het ons lukt het momentum te gebruiken voor het opschalen van bestaande initiatieven en bestaande structuren te doorbreken. En we reflecteren op de gevolgen van verschillende innovatiestijlen in crisistijd en wat voor kansen dit biedt voor de toekomst.

Verder spraken we met twee innovators over hun producten. The Great Bubble Barrier vertelde ons welke lessen zij leerden van de ontwikkeling van hun prototype bellenscherm naar een echte Bubble Barrier in de Amsterdamse grachten. En we kijken vooruit met Izipack: welke rol speelt hun digitale postbus in de toekomst?

InnovatieExpo 2020 uitgesteld

Na goed overleg is besloten dat de InnovatieExpo 2020, die gepland stond op 1 oktober, helaas niet door kan gaan. De organisatie hoopt de Expo te kunnen verplaatsten naar het voorjaar van 2021.

InnovatieExpo 2020 uitgesteld

Logo: innovatie Expo

Drie vragen aan The Great Bubble Barrier: “het kan snel gaan!”

In 2019 implementeerde The Great Bubble Barrier hun eerste bellenscherm in de Amsterdamse gracht. Het scherm voorkomt dat Amsterdams grachtenplastic naar de Noordzee stroomt. Co-inventor Philip Ehrhorn deelt zijn scale-up lessen met ons.

Drie vragen aan The Great Bubble Barrier: “het kan snel gaan!”

Great Bubble Barrier

Welke innovaties gaat het post-Coronatijdperk brengen? Kijk-, luister- en leestips

2020: een nieuw jaar, een nieuw decennium en een economie die op topsnelheid draaide. COVID-19 zette de wereld in een paar weken tijd op z’n kop. Welke kansen biedt deze crisistijd? We duiken in vijf kijk-, luister- en leestips over de innovatie die we post-Corona kunnen verwachten.

Welke innovaties gaat het post-Coronatijdperk brengen? kijk-, luister- en leestips

VPRO Tegenlicht: Virus vergezichten

De Coronacrisis als katalysator voor transitie

Onderzoeksinstituut Drift organiseerde de afgelopen weken online co-creatie borrels over de lange-termijn gevolgen en kansen van de Coronacrisis. Directeur Derk Loorbach vertelt over deze ‘transitiegesprekken’; wat kan de Coronacrisis ons brengen?

De coronacrisis als katalysator voor transitie

Portretfoto Derk

Wat de crisis ons leert over innovatiestijlen

Te weinig IC bedden en beademingsapparatuur, het werd ineens realiteit. Wereldwijd steeg de vraag door de coronacrisis ineens enorm, maar er zijn te weinig leveranciers om snel genoeg te kunnen opschalen. Deze crisis geeft inzicht in de voordelen van een open innovatiestijl.

Wat de crisis ons leert over verschillende innovatiestijlen

Foto's van gebouwen van Philips en Dyson/Dytech

Vier vragen aan Izipack

Alles is anders, maar innovatie gaat gewoon door. Daarom kijken we de komende tijd met verschillende innovators vooruit. Hoe zien zij de toekomst? In deze eerste video vertelt Laurens Tuinhout van Izipack over hun virtuele postbus en slimme pakketkluis. 

Video: vier vragen aan Izipack

Foto CEO/Founder Izipack - Laurens Tuinhout

Colofon

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter!

De Innovatie-estafette is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.