De mens in innovatie

De mens en zijn kennis, kunde en behoeften zijn de kern van elke innovatie. Daarom is het thema van de Innovatie-estafette deze maand: de mens in innovatie. We spreken met regisseur Lucas de Man over de publieke ruimte als plek voor ontmoeting. De oprichters van Sheltersuit vertellen hoe hun sociaal innovatieve bedrijf zich heeft ontwikkeld en wat hun doelen voor de toekomst zijn. Sociaal innovator Kimon Moerbeek neemt ons in een minicollege mee in innovatief denken over onderwijs, zorg en stad. En social designduo Joes+Manon legt uit waarom mens en innovatie niet los van elkaar te zien zijn.

Innovatie spreekt Lucas de Man

‘Ik denk dat innovatie een gegeven is. We kunnen niet níet innoveren’, aldus Lucas de Man, artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden. Hoe ontstaat innovatie? En hoe verhoudt de mens zich tot innovatie? In deze Innovatie spreekt neemt De Man ons mee in zijn kijk op de wereld en op innovatie.

Innovatie spreekt Lucas de Man

Lucas de Man

Sheltersuit: Van afgedankte slaapzak naar warm winterpak voor vluchtelingen

Om daklozen te beschermen tegen onderkoeling bedacht ontwerper Bas Timmer in 2014 de Sheltersuit, een water- en winddichte jas die eenvoudig getransformeerd kan worden tot slaapzak. Sinds de migratiecrisis worden de pakken ook voor vluchtelingen worden gemaakt. Hoe is de ontwikkeling van Sheltersuit verlopen? En welke dromen zijn er nog voor de toekomst?

Sheltersuit: Van afgedankte slaapzak naar warm winterpak voor vluchtelingen

Ontmoet duurzame innovators op Springtij Forum

Van 26 t/m 28 september vind je op Terschelling het Springtij Forum; een ontmoetingsplaats voor iedereen die zich inzet voor een duurzame toekomst voor Nederland. Dit jaar viert het duurzaamheidsevenment haar tienjarig jubilieum met als thema ‘Morgen is al lang begonnen’. Laat je ook inspireren!

Ontmoet duurzame innovators op Springtij Forum

Van seksuele voorlichting tot financieel eigenaarschap: je kunt écht alles sociaal ontwerpen

‘Voor ons zijn mens en innovatie niet los van elkaar te zien. Het is uiteindelijk altijd een persoon die er iets mee moet. En als dat niet werkt, is je innovatie ook niet succesvol.’ Designduo Joes+Manon gebruikt social design om oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken te bedenken. Het duo legt uit wat social design is, wanneer je het in kan zetten én ze geven 4 praktische lessen mee.

Van seksuele voorlichting tot financieel eigenaarschap: je kunt écht alles sociaal ontwerpen

Minicollege: Kimon Moerbeek over sociale innovatie

Hoe kun je de potentie van die mensen die vastlopen in het systeem juist benutten? Kimon Moerbeek is directeur bij Kennisland, een denktank voor maatschappelijke vooruitgang op het gebied van onderwijs, zorg en stad. In dit minicollege vertelt Moerbeek hoe hij sociale innovatie ziet en hoe zij dit bij Kennisland aanpakken.

Minicollege: Kimon Moerbeek over sociale innovatie

Nederlandse investeringen in innovatie nemen toe

De investeringen van Nederland in onderzoek en innovatie nemen toe, blijkt uit onderzoek van het Rathenau Instituut. Vooral in instituten voor toegepast onderzoek zoals TNO en Wageningen Research wordt meer geïnvesteerd. Maar het kan altijd beter: Nederland loopt nog achter op andere westerse EU-landen. Wel hebben Nederlandse onderzoekers relatief veel profijt van EU-financiering voor innovatie.

Nederlandse investeringen in innovatie nemen toe

Zie privacy als innovatie en niet als belemmering

Hoe gaan we om met de ethische kant van technologische ontwikkeling? Met deze vraag houdt Valerie Frissen, hoogleraar en directeur van het SIDN fonds, zich bezig. Zowel bedrijven als consumenten hebben een verantwoordelijkheid. Frissen: ‘Het zou mooi zijn als bedrijven de bescherming van privacy meer gaan zien als een innovatie, dan als een belemmering.’

Zie privacy als innovatie en niet als belemmering

Het laatste innovatienieuws

Een windmolen met zonnepanelen bespaart veel energie op muziekfestivals, een Nederlandse robotarm wint een prijs in China en in Drimmelen rijdt een zelfrijdende bus. Ook afgelopen zomermaand innoveerde Nederland. Een overzicht van de belangrijkste nieuwtjes.

Het laatste innovatienieuws

Colofon

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter!

De Innovatie-estafette is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.