Groeien van startup naar scale-up

Een bedrijf opstarten is relatief snel gepiept. Maar je startup laten doorgroeien naar een volgende fase is andere koek. Gelukkig is er hulp. Van RVO bijvoorbeeld. Met FastLane gidst de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland veelbelovende startups door de wondere wereld van het overheidsbeleid. En ook de Europese Commissie helpt een handje: onlangs investeerde de European Innovation Council meer dan €278 miljoen in 75 startups.

Praktische en financiële hulp komen van pas, maar ook inzichten van andere startups kunnen ambitieuze groeiers helpen. Michiel Langezaal, CEO van Fastned, deelt zijn geleerde lessen. En in een minicollege vertelt Ingrid Wakkee op wat startups zijn, welke rol ze spelen in het Nederlandse ondernemerslandschap én hoe de overheid startups kan helpen verder te groeien.

Drie vragen aan Fastned: 'Zorg dat je snel kunt schakelen'

Een Europees netwerk creëren van 1000 snellaadstations op A-locaties, waar alle elektrische auto’s kunnen laden met uitsluitend stroom van zon en wind. Dát is het doel van Fastned, dat in 2012 werd opgericht en hard groeit. Welke lessen kan oprichter en CEO Michiel Langezaal met ons delen?

Drie vragen aan Fastned: ‘Zorg dat je snel kunt schakelen’

Michiel Langezaal
Beeld: © Fastned

Innovatie spreekt Petra de Jongh

Petra de Jongh is hoogleraar katalyse en energiematerialen aan de Universiteit Utrecht. Ze werkt aan een nieuwe generatie katalysatoren voor de energietransitie en een nóg veiligere lithium-ion-batterij. ‘Het goede nieuws is dat er meer dan genoeg zon en wind is om fossiel te vervangen, het spannende is hóe we dat gaan doen.’

Innovatie spreekt Petra de Jongh

Petra de Jongh

Europese Commissie investeert €278 miljoen in startups

De European Innovation Council (EIC) van de Europese Commissie gaat meer dan €278 miljoen in 75 startups en midden- en kleinbedrijven investeren. De EIC is in juni opgezet om ondernemers, kleine bedrijven, innovators en wetenschappers te helpen om hun organisaties internationaal op te schalen.

Europese Commissie investeert €278 miljoen in startups

Minicollege: Ingrid Ingrid Wakkee over startups, scale-ups en ondernemerschap

Als lector Entrepreneurship aan de Hogeschool van Amsterdam begeeft Ingrid Wakkee zich op het raakvlak van wetenschap en bedrijfsleven. In dit minicollege deelt ze haar visie op wat startups zijn, welke rol ze spelen in het Nederlandse ondernemerslandschap én hoe de overheid startups kan helpen verder te groeien.

Minicollege: Ingrid Ingrid Wakkee over startups, scale-ups en ondernemerschap

Portretfoto Ingrid Wakkee

‘We zitten hier met zijn allen op goud’

Hoe kunnen startups en scale-ups beter geholpen worden bij het versnellen van hun groei? Dat onderzoekt RVO met FastLane, een pilot waarin veelbelovende beginnende bedrijven door de wondere wereld van overheidsondersteuning worden gegidst. Projectleider Paulien Dirkzwager legt uit hoe dat in zijn werk gaat.

‘We zitten hier met zijn allen op goud’

Paulien Fastlane

Is de oplossing voor het stikstofprobleem dichterbij dan gedacht?

Misschien is (een deel van de) oplossing voor het stikstofprobleem wel veel dichterbij dan we denken, namelijk in een schuur in Opperdoes. Uitvinder Klaas de Boer ontwierp een filter, waarmee hij zegt het stikstofprobleem in de veehouderij op te kunnen lossen.

Is de oplossing voor het stikstofprobleem dichterbij dan gedacht?

Koeien in een stal

Het laatste innovatienieuws

In Delft presenteerde een studententeam een elektrisch, autonoom eenpersoonsvliegtuig. In Eindhoven ontwierp een promovendus een automatisch bermbom-detectiesysteem. En in Groningen opende een bijzondere tentoonstelling over kunstmatige intelligentie. Er gebeurde weer veel in innovatieland deze maand. We zetten een aantal niet te missen nieuwtjes op een rij.

Het laatste innovatienieuws

Een Newton Cradle met vijf gloeilampen in plaats van ijzeren ballen

Colofon

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter!

De Innovatie-estafette is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken en Klimaat, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.