In het Living Lab Scheveningen wordt de ‘slimme stad’ van de toekomst ontwikkeld

Met het Expertisecentrum Digitale Innovatie & Smart City wil de gemeente Den Haag de stad van de toekomst worden. Om deze slimme stad te ontwikkelen wordt gebruik gemaakt van de laatste digitale innovaties, die onder andere worden getest in het Living Lab Scheveningen. Daarover vertelt Tijn Kuyper, Accountmanager Digitale Innovatie / Smart Cities, ons meer.

Noordboulevard
Beeld: ©Gemeente Den Haag / Valerie Kuypers

Het doel van Living Lab Scheveningen

Als je het aan de gemeente Den Haag vraagt, is Scheveningen de perfecte plek om nieuwe digitale innovaties te testen. Niet alleen omdat er mensen wonen, werken én in hun vrije tijd komen, maar ook omdat er naast strand en natuur een haven en bedrijven te vinden zijn. ‘Het maakt dat de nieuwe uitvindingen op één locatie getest kunnen worden voor allerlei verschillende doeleinden’, licht Kuyper toe. 

‘Er waren al plannen voor gebiedsontwikkeling om het gebied voor te bereiden op de toekomst, we hadden dus veel geluk dat we met Living Lab Scheveningen daarop konden meeliften. Dat scheelde zowel in kosten als in overlast voor bewoners en bezoekers.

Steeds meer mensen trekken naar de stad. Dat betekent dat we steeds dichter op elkaar gaan leven. Het doel van het Living Lab Scheveningen is om een prettigere omgeving te realiseren. Kuyper: ‘We móéten innoveren om de stedelijke omgeving voor iedereen leefbaar te houden.’ Dat kan bijvoorbeeld door geluidsoverlast te verminderen of door veiligere en duurzamere evenementen te organiseren met behulp van digitale innovaties.

In de praktijk

De vraagstukken waarnaar in het Living Lab gekeken wordt, draaien onder andere om veiligheid, duurzaamheid, sociale cohesie, economie en mobiliteit. ‘Om een voorbeeld te noemen: er is soms sprake van onrust en geluidsoverlast in Scheveningen. Daar besteden we aandacht aan’, vertelt Kuyper.

Dat gebeurt bijvoorbeeld door middel van een proef met nieuwe camera’s. ‘Deze camera’s zetten binnen drie seconden beeld van mensenmenigten om in aantallen. Zo krijgen we data binnen over groepsvorming en over hoe druk het op dat moment is op de boulevard.’ Het mooie aan deze technologie? De beelden worden niet opgeslagen. Alleen de data komt binnen. ‘Zo gaan we voorzichtig en vertrouwelijk om met privacy!’

Hoe ga je om met zulke nieuwe technologieën in de buitenruimte? ‘Die vraag brengt veel interessante afwegingen met zich mee. Er is natuurlijk het privacyvraagstuk. Ook zijn er ethische, juridische, organisatorische, technische en sociale afwegingen. We leren er heel veel van.’ De opgedane kennis kan mooi meegenomen worden naar andere gebieden als ze deze testfase voorbij zijn.

De toekomst?

Er zijn veel proeven gaande, vertelt Kuyper. ‘We begonnen met vier proeven in september 2020. Inmiddels zijn het er al twintig. Het loopt dus heel goed!’ De plannen voor de toekomst zijn uiteraard om de focus te verleggen naar andere gebieden. ‘Van Scheveningen naar andere delen in Den Haag. En van Den Haag naar de rest van het land!’

Contact en meer informatie

Wilt u meepraten of meer weten over Living Lab Scheveningen? Stuur dan een e-mail naar smartthehague@denhaag.nl.