De Youth Climate Deals: de jeugd heeft de toekomst

Een van de belangrijkste thema’s op de InnovatieExpo 2021 is duurzaamheid. Hoe houden we de aarde leefbaar voor volgende generaties? Niet meer dan logisch dat die volgende generatie op de Expo van zich laat horen. Daarom presenteren de Jonge Klimaatbeweging en de jongeren van de Expo op 8 april samen hun Youth Climate Deals. 

Logo youth climate deal

De Youth Climate Deals

Een van de speerpunten van de jeugd op de Expo zijn de Youth Climate Deals. Dit zijn ambitieuze maar haalbare beleidsvoorstellen waarmee de overheid effectief kan verduurzamen. Voor de Youth Climate Deals werkten jongeren die bij de Expo betrokken zijn samen met de Jonge Klimaatbeweging. ‘Toen we besloten een lijst van do’s en don’ts voor de komende regeerperiode op te stellen, vonden we het belangrijk afstemming en input te zoeken bij andere jongeren’, vertelt Wouter van Groesen, een van de Expojongeren. 

Portretfoto Wouter
Wouter van Groesen, een van de Expojongeren

De Jonge Klimaatbeweging

De Jonge Klimaatbeweging lag voor de hand: ‘De JKB vertegenwoordigt en bestaat uit allerlei jongerenorganisaties die weten waar ze over praten. Ze zijn absoluut bereid hun handen vies te maken om tot resultaten te komen’, aldus Van Groesen. Ook Aniek Moonen, bestuurslid van de Jonge Klimaatbeweging, is enthousiast: ‘Het InnovatieExpo-team bestaat uit ontzettend gedreven mensen met zowel een passie voor als kennis van het klimaatprobleem. Samen hebben we ijzersterke Youth Climate Deals kunnen schrijven, met concrete ambitieuze beleidsadviezen voor het nieuwe kabinet.’

Meer dan een fotomoment

‘Jongeren zijn vaak nog niet vastgeroest in bepaalde leef- en denkwijzen, en kunnen daardoor met nieuwe ideeën komen voor ambitieuze systeemveranderingen. Hun input in het klimaatdebat is dus ontzettend belangrijk’, vertelt Moonen. ‘Zij zijn degenen die moeten leven met de gevolgen van de beslissingen van vandaag. Toch kunnen jongeren nog niet structureel meepraten in de politiek en worden ze vaak alleen uitgenodigd voor een fotomomentje. Dat moet veranderen.’ 

Portretfoto Aniek
Aniek Moonen, bestuurslid van de Jonge Klimaatbeweging

Netwerk

De jongeren hebben ook gesproken met verschillende experts en vertegenwoordigers van brancheorganisaties uit het bedrijfsleven. ‘Nog niet eerder waren zij ook op onze bijeenkomsten’, vertelt Moonen. ‘De InnovatieExpo heeft een ontzettend groot netwerk. Dit sloot perfect aan op het netwerk van jongerenorganisaties van de Jonge Klimaatbeweging. Door samen te werken, kunnen we een nóg grotere groep jonge experts op het gebied van klimaat bereiken.’

Voor en door jongeren

 ‘Als je interesse hebt in duurzaamheid, het klimaat, techniek en innovatie is de Expo echt iets voor jou’, zegt Van Groesen.  ‘De Expo is mede georganiseerd door jongeren,’ zegt Moonen, ‘maar ook voor jongeren! Tijdens het evenement komen de meest inspirerende gastsprekers voorbij, en de nieuwste innovaties op het gebied van klimaat. Er is een speciaal kanaal voor Jonge Innovators, en er zijn veel verrassende presentaties en programma’s. Daarnaast wil je de presentatie van onze Youth Climate Deals natuurlijk niet missen!’

Wil jij erbij zijn? Meld je dan snel aan via www.innovatieexpo2021.nl