De vijf hoogtepunten van Innovatie spreekt

Tientallen keren ging innovatie-expert Karin Kooij voor de videoreeks Innovatie spreekt in gesprek met filosofen, kunstenaars, wetenschappers en politici. Hoe zien zij de wereld? En wat betekent innovatie voor hen? Nu Kooij met pensioen gaat, is het tijd om terug te blikken. We zetten de vijf meest spraakmakende afleveringen op een rijtje.

Anne-Marije Zwerver

Anne-Marije Zwerver: Innovatie is geworteld in wetenschap

Anne-Marije Zwerver doet promotieonderzoek naar Quantum Computers bij QuTech aan de Technische Universiteit Delft. 'Als we naar de heel kleine schaal gaan, dus een miljoen keer kleiner dan de dikte van een haar, dan komen we in de kwantummechanische wereld terecht. Daar gedragen deeltjes zich heel anders dan we in eerste instantie zouden denken. Zo kan een deeltje bijvoorbeeld tegelijkertijd linksom én rechtsom draaien. Dat betekent dat er heel veel tegenintuïtieve dingen gebeuren op heel kleine schaal en dat we nog heel veel van de wereld niet weten. We verwachten dat de kwantumcomputer exponentieel sneller kan rekenen dan een normale computer en zo heel grote vraagstukken kan oplossen waar een normale computer miljoenen jaren over zou doen.'

Kijk: Innovatie spreekt Anne-Marije Zwerver

René ten Bos

René ten Bos: Innovatie is vooruitgang

René ten Bos was tot 2019 Denker des Vaderlands. Hij is hoogleraar filosofie van de managementwetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen en honorary professor aan de Universiteit van St Andrews in Schotland. Hij schreef verschillende boeken, waaronder Bureaucratie is een inktvis, en Dwalen in het Antropoceen. 'Zonder innovatie is er geen enkele vooruitgang denkbaar. Het volk weet heel goed dat er geen enkele innovatie is die tot stand komt zonder dat er bepaalde regels doorbroken worden. Innovatie is altijd disruptief.'

Kijk: Innovatie spreekt René ten Bos

Tine de Moor

Tine de Moor: Innovatie is creativiteit

Hoogleraar sociale en economische geschiedenis Tine de Moor onderzoekt instituties van zelforganisatie: burgerinitiatieven als duurzame vorm van instituties van de toekomst. 'Innovatie betekent voor mij creatiever en wijzer omgaan dan we tot nu toe gedaan hebben met dát wat er al is. Voor mij heeft innovatie niet zoveel met technologische vernieuwing te maken, maar meer met institutionele vernieuwing. Ik zie dat mensen steeds meer zoeken naar zelfverwezenlijking, maar ook naar oplossingen om controle te krijgen over hun leven via allerlei soorten van samenwerking. Dat zorgt ervoor dat mensen opnieuw het begrip solidariteit leren kennen en nadenken over wat het betekent om als individu in relatie tot anderen te staan. Ook tot anderen die je niet kent.’

Kijk: Innovatie spreekt Tine de Moor

Tracy Metz

Tracy Metz: Innovatie is een dubbelzijdig zwaard

Tracy Metz is een Amerikaans journalist die in Nederland woont en werkt. Ze was lid van de Deltacommissie en schreef verschillende boeken, waaronder Zoet&Zout: Water en de Nederlanders. 'Innovatie is een dubbelzijdig zwaard. Enerzijds zien we problemen en gaan we aan de slag om ze op te lossen. Tegelijkertijd is het de mens eigen om bang te zijn voor verandering. We willen eigenlijk helemaal geen innovatie. We zeggen het wel, maar als het aankomt op implementatie van al dat moois, nou... dan is het toch een stuk moeilijker dan het leek.'

Kijk: Innovatie spreekt Tracy Metz

Daan Roovers

Daan Roovers: Innovatie is samenwerking

Daan Roovers is Denker des Vaderlands, filosoof en docent publieksfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Hoop ontleen je aan het feit dat er nieuwe generaties komen die de wereld niet zo hoeven achter te laten als ze hem aantreffen. Volgens mij heb je daar een paar dingen voor nodig: onderwijs en samenwerking. Technologische en sociale innovaties hebben een oorsprong in een samenklontering van groepen mensen die opeens op een slimme manier dingen gaan uitwisselen.’

Kijk: Innovatie spreekt Daan Roovers