Drie vragen aan Basilisk: ‘Zonder samenwerking hadden we geen bedrijf gehad’

Eén van de eigenschappen van beton is dat het scheurt, wat tot ernstige schade aan constructies kan leiden. Reparatie van betonschade is duur en kan lastig zijn. Basilisk ontwikkelde daarom een beton dat zichzelf kan repareren, met behulp van bacteriën die kalksteen produceren wanneer ze in contact komen met vocht. Zo worden de barsten in het beton opgevuld en blijft de constructie stevig en veilig. Met hun uitvinding werd Basilisk deze maand genomineerd voor de prestigieuze Dutch Cobouw 2020 Innovatie Award. Welke lessen kan Bart van der Woerd, managing Director van Basilisk, ons leren?

Bart van der Woerd
Beeld: ©Basilisk

Welke les die je als groeiende startup-ondernemer hebt geleerd is je het meest bijgebleven?

‘De eerste belangrijke les die ik heb geleerd, is dat een prototype nog lang geen commercieel product is. Het duurt vaak nog jaren voordat je daadwerkelijk de markt op kan en tractie genereert in de vorm van omzet. In ons geval moesten essentiële zaken worden geregeld, zoals massaproductie, verpakkingen, disclaimers, certificering, enzovoorts. Houd hier dus rekening mee en zorg voor voldoende startkapitaal, zodat je ook deze bijkomende zaken goed kunt regelen.'

Welke rol speelde samenwerking met andere partijen in jullie ontwikkeling?

‘Zonder samenwerking hadden we geen bedrijf gehad. We werken samen met kennisinstellingen, co-makers, distributeurs, financiers, toeleveranciers, klanten en natuurlijk met onze collega’s. Ik merk dat naarmate de ontwikkeling vordert en het bedrijf groeit, samenwerking van mij persoonlijk een steeds grotere commitment vraagt. Zat je in het begin alles in je eentje uit te werken, nu doe je het met iemand of een bedrijf samen. Dat vraagt andere skills en je moet accepteren dat je minder tijd voor je “eigen ding” overhoudt. Persoonlijk bevalt mij die rol prima, maar ik kan me ook voorstellen dat er mensen zijn die meer standalone willen blijven werken. In dat geval moet je op tijd een goede partner zoeken.’

Wat is je belangrijkste tip voor startups die ook willen doorgroeien?

‘Als je wilt groeien, dan moet je kunnen vertrouwen op je collega’s. Laat je collega’s ook groeien en stoot zelf taken af. Gun hen ook de credits! Zo krijg jij tijd voor nieuwe dingen en creëer je groei van je bedrijf. Bovendien houd je zo extra tijd over om aandacht te hebben voor je stakeholders, zoals financiers en aandeelhouders. Probeer – iets – afstand te nemen van het directe proces. Kortom: werk aan je bedrijf en niet in je bedrijf. Zo hou je overzicht en hou je de stip aan de horizon waar je naar toe wilt in het vizier.’

Meer weten?

Kijk op de website van Basilisk.