5 kijk-, lees- en luistertips: Is een afvalvrije wereld een utopie?

Een wereld zonder afval lijkt haast onmogelijk. Maar over heel de wereld werken innovators en wetenschappers er hard aan om realiteit te maken van het droombeeld van de circulaire economie. Neem met deze vijf kijk-, lees- en luistertips een kijkje in de toekomst van een wereld waar afval een waardevolle grondstof is.

Groene dromen

Lees: Is een wereld zonder afval mogelijk?

In deze longread van National Geographic, gaat milieujournalist Robert Kunzig op zoek naar wat de circulaire economie in de praktijk betekent. Afval wordt wel de moeder der milieuproblemen genoemd. En een wereld zonder afval lijkt een utopie. Toch zijn er in heel de wereld bedrijven te vinden die het lukt om zuiniger met hun grondstoffen om te gaan. Kunzig neemt de lezer mee langs circulaire oplossingen voor metalen, kleding en voedsel. Het verhaal laat zien: willen we een einde maken aan de plasticepidemie, dan moeten we op zoek naar creatieve oplossingen.

Lees hier ‘Is een wereld zonder afval mogelijk?’
 

Kijk: Tegenlicht – Groene Dromen

In de aflevering ‘Groene Dromen’ houdt VPRO Tegenlicht duurzaam ondernemen in Nederland tegen het licht. Want hoe duurzaam onderneemt Nederland eigenlijk? Wat als verduurzaming ten koste gaat van de winst? Vinden we het dan nog steeds belangrijk? Is het Nederlandse bedrijfsleven écht aan het verduurzamen, of is het slechts een dun laagje groen?

In deze aflevering gaan de makers onder andere langs bij het oude Tropicana-zwembad in Rotterdam. Daar is tegenwoordig Blue City te vinden, een broedplaats voor innovatieve bedrijven die hun reststromen aan elkaar koppelen. In Blue City is de output van de ene ondernemer de input van de andere. Zo willen de ondernemers samen een voorbeeldstad voor de circulaire economie creëren.

Kijk hier Tegenlicht – Groene Dromen.

Zin in meer Tegenlicht? Kijk dan ook de aflevering Afval is voedsel, die een wereld schetst waarin afval voedsel wordt en consumenten geen vervuilers meer zijn.

Luister: Podcast Insights #2: De uitdaging van een circulair Nederland

Nederland wil in 2050 een circulaire economie zijn. Maar is de circulaire economie eigenlijk wel het doel, of is het een middel? Welke hobbels zijn er op de weg naar 2050? Waarom willen we überhaupt circulair worden? En welke gevolgen kan dat hebben voor geopolitieke verhoudingen in de wereld? In de TNO podcast Insights geeft senior scientist circular economy and resource efficiency Ton Bastein antwoord op deze en andere vragen. Hij is een van de schrijvers van “Kansen voor de circulaire economie in Nederland”, het rapport dat in 2013 de circulaire economie mede definitief op de kaart zette in Nederland.

Luister hier Podcast Insights #2: De uitdaging van een circulair Nederland.

Lees: Material Matters van Thomas Rau en Sabine Oberhuber

Er bestaan alternatieven voor onze lineaire manier van consumeren en produceren, stellen Thomas Rau en Sabine Oberhuber. In hun boek ‘Material Matters’ zoeken ze uit hoe we nadenken over onze rol op aarde. De schrijvers nemen de lezer mee langs de geschiedenis van de geplande veroudering, via de fundamentele eindigheid van ons gesloten systeem, naar het antropocentrische denken dat volgens Rau en Oberhuber ons perspectief nog altijd sterk beperkt. Zo werken Rau en Oberhuber toe naar een nieuw economisch model, waarin de consument niet langer eigenaar, maar gebruiker is, materialen rechten krijgen en afval verleden tijd is.

Bestel Material Matters hier.

En een extra tip: Kijk ook het minicollege dat Sabine Oberhuber gaf voor de innovatie-estafette.

Luister: Nothing Wasted!

Online platform Waste360 is een van de belangrijkste informatiebronnen van professionals wereldwijd als het gaat om afval, recycling en duurzaamheid. In de (Engelstalige) podcast Nothing Wasted! gaat Waste360 in gesprekken met “afval-rocksterren”. Van duurzame mode gemaakt van voedselafval tot textielherstel, oplossingen voor voedselverspilling, nieuwe recyclingtechnologieën en de gevolgen van Covid-19 op de voedselketen, alles komt aan bod in deze wekelijkse podcast.

Luister hier Nothing Wasted!