5 kijk-, lees- en luistertips: ‘Benut de kracht van de natuur’

Het klimaat verandert hevig en snel. Met innovatieve technologie kunnen we ontzettend veel. Maar voor het oplossen van onze klimaatproblemen is het misschien wel net zo belangrijk om terug te grijpen naar de oorsprong: de natuur. In deze vijf kijk-, lees- en luistertips delen wetenschappers en innovators hoe de kracht van de natuur ons kan helpen in het werken aan een toekomstbestendige wereld.

houtbouwers

Leestip: De natuur als inspiratie voor klimaatoplossingen

In deze longread van Wageningen University & Research (WUR) staan nature-based solutions centraal. Deze oplossingen, gebaseerd op de kracht van de natuur, zijn een nieuw speerpunt binnen de wereldwijde aanpak van klimaatverandering. Tim van Hattum, programmaleider Klimaat bij WUR: ‘Dit is super belangrijk. Er was te weinig aandacht voor de natuur als oplossing voor milieuproblemen. Antwoorden werden gezocht in de technologie, zoals de energietransitie. Dat is ook heel hard nodig, maar niet genoeg om de klimaatdoelen te halen.’

Lees de hele longread op de website van WUR.

Kijktip: VPRO Tegenlicht - ‘Houtbouwers’

We moeten meer bouwen en minder uitstoten. Een paradoxale opgave, waar veel mensen hun hoofd over breken. Maar er is een alternatief voor het vervuilend bouwen met cement, beton en staal: bouwen met hout. Speciaal ‘kruislaaghout’ veroorzaakt geen uitstoot, maar slaat juist CO2 op. In deze documentaire vertellen de eerste ‘houtbouwers’ en andere deskundigen over dit wondermateriaal, de obstakels en de kansen.

Bekijk de hele documentaire en vind extra verdieping op de website van de VPRO

Naar aanleiding van de documentaire stuurden verschillende wetenschappers, natuurorganisaties en grote spelers uit de bouw een open brief aan minister Schouten en staatsecretaris Van Veldhoven. Kern van hun boodschap? ‘Maak natuurinclusief bouwen de norm’.

Leestip: Wolkenkrabbers gemaakt van bamboe uit de magnetron

Naast hout kan ook bamboe worden ingezet in de bouw. In natuurlijke vorm is bamboe niet erg sterk, maar onderzoekers van de Universiteit van Maryland ontwikkelden een techniek om bamboe te versterken. De versterkte bamboe kan worden gebruikt voor de bouw van wolkenkrabbers of lichte, en daarmee zuinige, auto’s en vliegtuigen. En nog een ander pluspunt: bamboe groeit ontzettend snel en kan dus op grote schaal geproduceerd worden.

Lees het hele artikel over bamboe als bouwmateriaal op de website van NewScientist

Leestip: Sleutelen aan oceanen: de oplossing voor het klimaat?

‘De oceanen spelen een immense rol in het regelen van ons klimaat. Niet alleen een groot deel van de extra CO2 die wij uitstoten wordt opgenomen door de oceanen; ook veruit het grootste deel van de extra warmte die wij veroorzaken, verdwijnt in het water’, aldus marien geoloog Gert-Jan Reichart. Hij bepleit dan ook dat het niet de vraag is óf, maar wanneer en hoe we via de oceanen de klimaatverandering zullen aanpakken.

Lees meer over de inzet van oceanen in de aanpak van klimaatproblemen op de website van Trouw.

Luistertip: Natuur in de stad – De stad als probleem en oplossing

De natuur heeft ons niet nodig, maar wij hebben de natuur wel heel hard nodig. Architect, schrijver en ‘natuurlijk ontwerper’ Piet Vollaard geeft zijn visie op natuur in de stad en vertelt waarom natuur en biodiversiteit nadrukkelijk onderdeel moeten worden van een stadsontwerp.

Beluister de lezing van Piet Vollaard via de website van Radboud Reflects.