Welke innovaties gaat het post-Coronatijdperk brengen? kijk-, luister- en leestips

2020: een nieuw jaar, een nieuw decennium en een economie die op topsnelheid draaide. COVID-19 zette de wereld in een paar weken tijd op z’n kop. Welke kansen biedt deze crisistijd? We duiken in vijf kijk-, luister- en leestips over de innovatie die we post-Corona kunnen verwachten.

Iemand loopt een trap op

Leestip: Manifest ‘We kunnen Nederland radicaal duurzamer en eerlijker maken: vijf voorstellen voor Nederland na Corona’

Covid-19 ontwricht levens, maar biedt tegelijk een historische kans, betoogt een groep van 170 Nederlandse wetenschappers in een manifest. Zij zien een unieke gelegenheid, om de maatschappij “radicaal duurzamer” te maken. Reken af met ‘business as usual”, bepleiten ze in het gezamenlijke manifest. Die oproep richt zich allereerst tot politici, die beleid en visie moeten ontwikkelen voor het tijdperk na corona.

VPRO Tegenlicht: Virus vergezichten

Kijktip: VPRO Tegenlicht – Virusvergezichten

Wat doet deze crisistijd met ons als mensen? Kan deze situatie niet juist leiden tot hele mooie dingen? Starten we straks met een schone lei, voor zover dat mogelijk is in een diepe recessie? Nemen we onze consumptiedrang, reislust, onze voortdurende haast en overproductie nu eens écht goed onder de loep? Kan onze isolementsituatie ons ook wijzer maken? En wat is er nodig om deze crisis nu eens wél als een kans te benutten, voor blijvende verandering? VPRO Tegenlicht gaat in de aflevering Virusvergezichten in gesprek met Lidewij Edelkoort en Dirk de Wachter. 

Leestip: Interview ‘Voorbij de coronacrisis: op naar een nieuwe economie’

Alle ogen en oren zijn nu gericht op het indammen van het COVID-19 virus. Ondertussen gaat de klimaatverandering – hetzij wellicht in langzamere mate – gewoon door. Hoe verhoudt zich dat tot elkaar: wat kan een viruscrisis van een klimaatcrisis leren en vice versa? In gesprek met Yoeri van Alteren, oprichter en CEO van DuurzaamBedrijfsleven: “Het is belangrijk dat men begrijpt dat deze crisis niet los te zien is van de al bekende weeffouten in het huidige systeem. We moeten onze lessen trekken en de kans grijpen om radicale verandering in gang te zetten.” Lees ook het interview met Rob van Tulder over de noodzaak om ook midden in deze coronacrisis met elkaar na te denken over een duurzame toekomst.

Logo podcast coronaeffect

Luistertip: Podcast ‘Het Corona-effect’

In deze podcast van TNO wordt gesproken met Peter Werkhoven, werkzaam bij TNO. Over de effecten van de coronacrisis op de maatschappij, economie en innovatie. Als de samenleving straks weer coronavrij is, transformeren en innoveren we dan opeens sneller of juist trager? Beluister de TNO Insights Podcast hier.

Artikel en podcast: ‘We willen systemen begrijpen door ze te veranderen’

Het zijn opwindende tijden voor de onderzoekers van het Dutch Research Institute For Transitions, kortweg Drift. In de modellen waarmee zij maatschappelijke veranderingen bestuderen staan drie elementen centraal: het ‘regime’, dat de status quo vertegenwoordigt; de ‘niches’, die alternatieven aandragen; en het ‘landschap’ waarin al die actoren opereren. De Covid-19-pandemie heeft dat landschap, om het voorzichtig uit te drukken, flink opgeschud. Dat brengt het regime in gevaar en biedt kansen voor de niches. Lees het artikel of beluister de podcast.