Drie vragen aan RAW Paints: ‘Blijf je gevoel volgen!’

Een regulier verfblik bestaat voor 60% uit water, een liter verf zorgt al gauw voor 40 liter afvalwater. Dat kan beter. Sinds 2015 verduurzaamt RAW Paints daarom de verfindustrie met hun verf op poederbasis. En met succes; in 2018 hebben zij de Klimaatprijs gewonnen voor de Accenture Innovations Awards, in 2019 zijn ze genomineerd voor de Green Product Award en in 2020 behoren ze volgens de Circulair Awards tot de top 10 van meest iconische circulaire producten. Welke lessen kan Willemijn Wortelboer, eigenaar van RAW Paints, met ons delen?

Portretfoto Willemijn Wortelboer
Willemijn Wortelboer, eigenaar van RAW Paints

Welke les die je als groeiende startup-ondernemer hebt geleerd is je het meest bijgebleven?

‘Stick to your gut feeling! Ik kan dat niet vaak genoeg zeggen. Als startup krijg je te maken met veel advies, gevraagd en ongevraagd. Iedereen die je adviseert, doet dat vanuit zijn of haar perspectief, vanuit een eigen verlangen of kracht. Als je dan, zoals ik, nog geen ondernemerservaring hebt, moet je toch ergens op vertrouwen. Ik heb mijn buikgevoel altijd gevolgd en dat heeft ons ver gebracht. Want we hebben groot gedacht maar steeds kleine stapjes genomen, die goed voelden. Beetje bij beetje, steeds een stapje verder.’

Welke rol speelde samenwerking met andere partijen in jullie ontwikkeling?

‘Voor mij is samenwerking de enige manier van groeien. Samenwerken kan op verschillende manieren. Ik doe het voortdurend: sparren met een medehuurder in onze werkruimte, de schilder stap voor stap uitleggen hoe ons product werkt, koffie drinken met onze eerste business angel, evalueren met early adopters, investeerders betrekken bij je onzekerheden, de jeugd betrekken om een kwalitatief beter leven mogelijk te maken. Het gaat ook om het durven aanspreken van de mensen die je bedrijf naar een hoger level kunnen helpen. En bijvoorbeeld om papieren overeenkomsten waarop staat dat die partner samen met jou het verschil wil maken, omdat hij of zij gelooft in jouw missie.’

Wat is je belangrijkste tip voor startups die ook willen doorgroeien?

‘All of the above: doe wat jij denkt dat je moet doen! En ondernemen is topsport bedrijven,  dus blijf fit. Zorg goed voor jezelf, en ook voor je naasten zodat je elkaar kunt blijven versterken. Je hebt hen nodig om van jouw bedrijf een succes te maken, je kunt dat namelijk echt niet alleen! En dat zou je ook niet moeten willen.’

‘En als het even tegenzit, om wat voor reden dan ook: er is altijd een oplossing. Beslis niet overhaast, neem een nacht rust. Schrijf het voor jezelf op en lees het terug, trek de emotie eruit en pak die zakelijke rol weer op.’

RAW paints maakt deel uit van de RVO campagne Groei over grenzen, die vrouwelijke ondernemers stimuleert in hun missie internationaal zaken te doen. Bekijk de campagnevideo.