Drie vragen aan Fastned: ‘Zorg dat je snel kunt schakelen’

Niet elke startup groeit door tot een succesvolle scale-up. Fastned deed het wel. Een Europees netwerk creëren van 1000 snellaadstations op A-locaties, waar alle elektrische auto’s kunnen laden met uitsluitend stroom van zon en wind. Dát is het doel van Fastned, dat in 2012 werd opgericht. Zo wil het bedrijf elektrische rijders meer vrijheid geven en de transitie naar duurzame mobiliteit versnellen. Inmiddels heeft Fastned 113 snellaadstations in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Welke lessen kan oprichter en CEO Michiel Langezaal met ons delen? 

Michiel Langezaal
©Fastned

Welke les die je als ondernemer met een groeiende startup hebt geleerd is je het meest bijgebleven?

‘Het willen oplossen van een concreet probleem is belangrijk als je gaat ondernemen. Toen we in 2012 met Fastned begonnen hadden elektrische rijders een probleem: ze konden niet vrij rondrijden omdat er geen snellaadstations waren. Dat wilden we graag oplossen door een dekkend netwerk van snellaadstations te bouwen, zodat je altijd en overal in korte tijd je accu weer kan opladen. Hiermee geven we elektrische rijders de vrijheid om door heel Europa te kunnen rijden.

Tijdens het oplossen van zo’n probleem kom je vaak nieuwe problemen of drempels tegen. Dat is een proces waar je als startup en als ondernemer doorheen moet. Zo kijken we bijvoorbeeld continu hoe we onze klanten het beste kunnen helpen. We stoppen veel tijd in het integreren van alle mogelijke betaalmethodes. En zorgen ervoor dat als je op een van onze stations komt, je te allen tijde kunt laden. De techniek moet gewoon werken. Dat klinkt voor de hand liggend, maar is het helaas nog niet altijd. Maar doordat onze dienstverlening betrouwbaar is, gaan mensen ook meer op het snellaadnetwerk vertrouwen.’

Welke rol speelde samenwerking met andere partijen in jullie ontwikkeling?

‘Samenwerkingen met andere partijen spelen een hele grote rol in de ontwikkeling van Fastned en ons snellaadnetwerk. Zo zijn Fastned-locaties heel belangrijk om een Europees netwerk van snellaadstations te kunnen realiseren. Onze eerste samenwerking hiervoor was met Rijkswaterstaat. In december 2011 kregen we via een door Rijkswaterstaat georganiseerde veiling toestemming om voor 201 van de 245 verzorgingsplaatsen langs de snelweg snellaadstations te bouwen.

Ook in andere landen kijken we naar samenwerkingspartijen die geschikte locaties hebben. Hierbij kun je denken aan gemeenten en overheden, maar ook private partijen zoals retailketens en vastgoedpartijen. Zo werken we in Nederland al samen met Van der Valk en Albert Heijn, en in Duitsland met retailketen REWE, voor het plaatsen van snellaadstations bij hun locaties. Daarnaast speelt de integratie van Fastned-stations in de navigatie van elektrische auto’s een steeds grotere rol. Ook daarvoor gaan we continu allerlei samenwerkingen aan.’

Wat is je belangrijkste tip voor startups die ook willen doorgroeien?

‘Focus je op je missie en zorg dat je snel kunt schakelen. Sneller dan bijvoorbeeld de gevestigde orde. Als nieuwkomer is juist dat in je voordeel. Zo hebben we binnen Fastned het motto Move FAST, deliver WOW. Met een klein team hebben we al veel grote stappen gemaakt. En laat je vooral niet demotiveren als het even tegenzit!’