Het laatste innovatienieuws

In Delft presenteerde een studententeam een elektrisch, autonoom eenpersoonsvliegtuig. In Eindhoven ontwierp een promovendus een automatisch bermbom-detectiesysteem. En in Groningen opende een bijzondere tentoonstelling over kunstmatige intelligentie. Er gebeurde weer veel in innovatieland deze maand. We zetten een aantal niet te missen nieuwtjes op een rij.

Een Newton Cradle met vijf gloeilampen in plaats van ijzeren ballen

Delfts studententeam Silverwing presenteert nieuwste toestel

Vorige week presenteerde Delfts studententeam Silverwing zijn nieuwste toestel: een autonoom eenpersoonsvliegtuig. Het toestel stijgt verticaal op, vliegt (weer horizontaal) maximaal 120 km per uur, en landt ook verticaal. Dat doet het zelf: de passagier hoeft niets te doen en heeft dus geen vliegbrevet nodig. Het volledig elektrische vliegtuig zal deze maand naar de Verenigde Staten verscheept worden. Daar doet het team mee aan de finale van de GoFly-wedstrijd van Boeing.

Lees meer over Silverwing op De Ingenieur.

Uitvinding TU/e-student detecteert bermbommen met intelligente camera’s

Dennis van de Wouw, promovendus van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft een camerasysteem ontwikkeld dat in een vroeg stadium waarschuwt voor bermbommen. Dit deed hij in samenwerking met het bedrijfsleven en deskundigen van het Nederlandse ministerie van Defensie. Bermbommen worden veel gebruikt door opstandelingen en terroristen overal ter wereld, vanwege hun dodelijkheid en maak- en verberggemak. Het systeem dat Van de Wouw bedacht kan bevestigd worden op militaire voertuigen en waarschuwt in real-time voor bermbommen. Het systeem is in staat om automatisch onbekende objecten en verdachte veranderingen in de omgeving te detecteren. Van de Wouw ontwikkelt het systeem nu verder in nauwe samenwerking met het ministerie van Defensie.

Lees verder op Blik op nieuws.

Start meerjarig innovatieprogramma rond verduurzaming bestaande bouw

Een consortium van ruim 125 deelnemende partijen vanuit kennisinstellingen, de bouw, de techniek- en ontwerpsector, overheden, woningeigenaren en bewoners is deze maand van start gegaan. Het nieuwe IEBB (Integrale Energietransitie Bestaande Bouw) consortium zal de komende jaren betaalbare en gebruiksvriendelijke renovatieconcepten ontwikkelen, om zo tot het voor de energietransitie in de gebouwde omgeving gevraagde tempo van 200.000 gerenoveerde woningen per jaar te komen. Het consortium is geïnitieerd door het Bouw en Techniek Innovatie Centrum (BTIC) en kreeg €13,8 miljoen euro subsidie in het kader van de Meerjarige Missiegedreven Innovatie Programma’s.

Lees meer over het nieuwe IEBB op de website van TNO.

The Ocean Cleanup brengt eerste plastic aan wal

Ruim een jaar na het vertrek van de eerste versie van de plasticvanger van The Ocean Cleanup, is het eerste afval uit de plasticsoep aan wal gebracht. Het systeem van de plasticvanger bestaat uit brede, drijvende vangarmen en wordt met plastic gevuld door wind- en golfstroom. Na veel aanpassingen aan het ontwerp de afgelopen jaren, is de eerste stap in het opruimen van de Great Garbage Patch nu gezet. Van het verzamelde plastic worden duurzame producten gemaakt.

Lees meer over The Ocean Cleanup op De Ingenieur

Nominaties EZK Energy Award 2019 bekend

De genomineerden voor de Energy Award van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zijn bekend. Koninklijke Vopak, Hotel Breeze en Bosch Beton maken kans op deze prijs van €25.000, omdat ze zich positief hebben onderscheiden op het gebied van energiebesparing, duurzame opwekking en duurzame warmte. Op 30 januari 2020 wordt de winnaar bekendgemaakt.

Lees meer over de EZK Energy Award op de website van RVO.

Tentoonstelling duikt in kunstmatige intelligentie

In het onlangs geopende Forum Groningen is sinds deze maand de eerste grote tentoonstelling over kunstmatige intelligentie te bezoeken. De tentoonstelling was eerder te zien in het Barbican Centre in Londen en is opgebouwd rond vier thema’s. Het menselijke verlangen om hogere intelligentie te vergaren, het bouwen van intelligente systemen, data en de vermenging van de digitale en organische wereld staan in de tentoonstelling centraal. AI: More than Human is vanaf 7 december tot en met 1 mei 2020 te bezoeken.

Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling op de website van Forum Groningen.