‘We zitten hier met zijn allen op goud’

Hoe kunnen startups en scale-ups beter geholpen worden bij het versnellen van hun groei? Dat onderzoekt RVO met FastLane, een pilot waarin veelbelovende beginnende bedrijven door de wondere wereld van overheidsondersteuning worden gegidst. Projectleider Paulien Dirkzwager legt uit hoe dat in zijn werk gaat.

Paulien Fastlane

Bedrijven waar je kippenvel van krijgt. Die schaalbaar en innovatief zijn en de ambitie hebben om écht te groeien, ook wereldwijd. De doelgroep van FastLane is een select clubje. Op dit moment bestaat dat clubje uit zo’n vijftien bedrijven waarmee de mensen achter RVO FastLane regelmatig contact hebben om te kijken wat het bedrijf nodig heeft om verder te groeien. Wat is dan zo’n kippenvelbedrijf? ‘We begeleiden onder andere de nationale iconen: Hiber, Inreda Diabetic en Ionica.’

Proactief bedrijven benaderen

FastLane is opgericht door RVO in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). ‘Het is een manier om te kijken hoe we vanuit de overheid high potentials kunnen helpen. Het bijzondere daarbij is dat wij zelf proactief bedrijven benaderen. Dat is een tamelijk nieuwe benadering voor RVO.’

Glazen bol

Bepalen of een bedrijf een snelle groeier is, is niet eenvoudig. ‘We kunnen natuurlijk niet in een glazen bol kijken. Maar we weten wel veel over ondernemerschap. Daarom richten we ons met FastLane bijvoorbeeld niet op bedrijven die nog in de ontwikkelfase zitten. Onze bedrijven moeten meer op poten hebben staan, zodat we ze vanuit verschillende hoeken hulp kunnen bieden.’

Roadmap

‘We zoeken eerst uit wat bedrijven die we op het oog hebben al bij RVO hebben gedaan. Daarna bellen we ze om erachter te komen wat hun ambitie is. Stel dat een startup als doel heeft om binnen drie jaar een fabriek in het buitenland op te zetten, dan leggen wij uit hoe de overheid ze daarbij kan helpen. Eigenlijk bieden we een soort roadmap. We laten zien wat de mogelijkheden zijn, maar we zijn geen subsidieadviseur.’

Alle gerechten op één menukaart

Nu heeft bijna elke startup of scale-up weleens met RVO te maken gehad. Om een innovatiekrediet, een partnerscan of een subsidie aan te vragen bijvoorbeeld. ‘We hebben talloze instrumenten in huis. Adviseurs zijn verantwoordelijke voor één specifieke regeling. FastLane haalt die schotten weg. We nemen ondernemers mee door al die verschillende regelingen. Binnen FastLane zetten we al die gerechten die we bij RVO hebben bij elkaar op één menukaart.’

Maatwerk

Het gidsen van bedrijven langs wat de overheid te bieden heeft, is maatwerk. Daarom focussen Dirkzwager en haar team zich op een kleine groep bedrijven en is het voor ondernemers niet mogelijk om zichzelf op te geven voor FastLane. ‘Als overheid zijn we er natuurlijk voor iedereen. Alle ondernemers kunnen bij RVO terecht. FastLane is een pilot, en voor deze begeleiding moet je geselecteerd worden. Wellicht dat we deze werkwijze na de pilot aanpassen.’

Feedbackloop

Dankzij FastLane ziet Dirkzwager van dichtbij tegen welke obstakels groeiende startups en scale-ups zoal aanlopen. ‘Daarom hebben we een feedbackloop met het ministerie van EZK. We koppelen het aan EZK terug als blijkt dat bedrijven tegen specifieke barrières oplopen en bespreken of we beleid kunnen maken of aanpassen, zodat groeiende bedrijven tegen minder obstakels oplopen. Zo was ik recent in Ierland op werkbezoek. In Ierland kun je doorlopend een soort van innovatiekrediet aanvragen, terwijl dat bij ons alleen op vaste momenten kan. Als je de sluitingsdatum net hebt gemist, moet je lang wachten voor je opnieuw een aanvraag kunt indienen.’

Samen kom je verder

‘Ik roep al tijden: "Jongens, we zitten hier met zijn allen op goud!". We hebben zoveel mooie producten en diensten om startups en scale-ups verder te helpen. Een van de bedrijven die we begeleiden kreeg onlangs een innovatiekrediet van 1,2 miljoen nadat wij ze daarop hadden gewezen. Ze wisten niet eens dat ze daarvoor in aanmerking kwamen. Mensen roepen vaak dat een échte startup het alleen kan. En ja, alleen ga je snel. Maar samen kom je verder.’