Europese Commissie investeert €278 miljoen in startups

De European Innovation Council (EIC) van de Europese Commissie gaat meer dan €278 miljoen in 75 startups en midden- en kleinbedrijven investeren, de grootste financieringsronde van de EIC tot nu toe. De EIC is in juni opgezet om ondernemers, kleine bedrijven, innovators en wetenschappers te helpen om hun organisaties internationaal op te schalen.

Subsidie Europese Commissie

Om dit te bereiken, lanceerde de EIC een accelerator pilot. Met de financiering van deze pilot kunnen bedrijven gemixte financiering krijgen (uit beurzen en eigen vermogen) van tot wel €17,5 miljoen per bedrijf. Naast financiële steun, krijgen de startups toegang tot coaching, netwerken en andere diensten.

Nederlandse winnaars

De 75 geselecteerde bedrijven komen uit twintig verschillende Europese landen. Twee van de bedrijven zijn Nederlands: Hiber en Delft Circuits. Het Amsterdamse Internet-of-Things-bedrijf Hiber werd eerder dit jaar al uitgeroepen tot Nationaal Icoon. In 2018 lanceerde Hiber twee eigen satellieten, die elk minstens eens per dag de hele wereld bereiken. Waar netwerken als GSM, wifi en bluetooth bij elkaar opgeteld een werelddekking hebben van 10 procent, bereiken de satellieten van Hiber dagelijks de hele wereld op een betaalbare, energiezuinige manier. Dit biedt tal van maatschappelijke toepassingen. Zo is een van de klanten van Hiber een leverancier van zaden, die bij hun zaden een IoT-app levert waarmee boeren in Afrika hun oogst met 200 procent kunnen vergroten. 

Delft Circuits kreeg financiering voor Cri/oFlex, “The missing link towards large scale quantum computing”. Hiermee werkt het bedrijf aan het opschalen van cryogene (letterlijk: “koudmakende”) bekabeling. De huidige bekabeling voor kwantumcomputers geleidt veel warmte en is erg duur. Daarnaast kunnen er signaalstoringen ontstaan doordat connectoren na het afkoelen los kunnen gaan zitten. Met Cri/oFlex lost Delft Circuits deze problemen op.

Meer weten?

Kijk op de website van de EIC.