IE-exposant Ioniqa benoemd tot nationaal icoon

Met hun innovatie waarmee plastic PET-afval oneindig hergebruikt kan worden, is IE-exposant Ioniqa uitgeroepen tot nationaal icoon. Ook Inreda Diabetic, dat een kunstalvleesklier ontwikkelde voor mensen met diabetes, en Hiber, dat een satellietnetwerk ontwikkelde waardoor het Internet of Things (IoT) overal ter wereld te gebruiken is, zijn benoemd tot Nationaal Icoon. Dat maakte staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gisteren bekend.

Uit ruim vijftig inzendingen selecteerde de jury het afgelopen jaar tien finalisten. ‘Samen illustreren de projecten de innovatieve kracht en diversiteit van Nederland […]. Er bestaat een serieuze kans dat alle tien de projecten op hun eigen innovatieve wijze op korte of langere termijn een impact zullen hebben op de Nederlandse economie en de maatschappelijke uitdagingen waar wij voor staan’, schreef de jury in het juryrapport.

Ondersteuning van kabinet

De drie innovaties die verkozen zijn tot Nationaal Icoon krijgen als visitekaartje van de Nederlandse innovatiekracht de komende drie jaar ondersteuning van het kabinet om hun ambities te verwezenlijken. Zo krijgen ze een minister of staatssecretaris als ambassadeur, wat toegang biedt tot een groot netwerk in binnen- en buitenland. Dit zal de drie innovators ook helpen bij het vinden van financiering en nieuwe partners. Staatssecretaris Mona Keijzer: ‘Het zijn uitvindingen van ondernemers met grote economische potentie. Ze geven smoel aan het motto global challenges, Dutch solutions. We mogen veel van ze verwachten en het kabinet gaat ze daarbij ondersteunen.’

Ioniqa – PET Upcycling (Eindhoven)

Ioniqa Technologies is een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven. Het cleantech-bedrijf ontwikkelde een innovatieve technologie om PET-plasticafval te transformeren tot grondstoffen voor nieuwe PET-materialen, waardoor PET-plasticmaterialen oneindig gebruikt kunnen worden. Deze technologie kan op een energiezuinige manier 25 procent van de wereldwijde plasticproductie oneindig upcyclen. Ioniqa werkt al samen met PET-producenten Indorama, Coca Cola en Unilever. De innovatie biedt mogelijkheden voor Nederland om een bredere leiderschapspositie te ontwikkelen bij PET-recycling, maar ook om het (Europese) plastic afvalscheidingsproces te verbeteren. Staatssecretaris Van Veldhoven is vanuit het kabinet de ambassadeur voor dit Nationale Icoon.

Hiber – Hiberband (Amsterdam)

Het Amsterdamse IoT-bedrijf Hiber is opgericht door ervaren ondernemers, die eerder ook al JustEat en Treatwell startten. In 2018 lanceerde Hiber twee eigen satellieten. Waar netwerken als GSM, wifi en bluetooth bij elkaar opgeteld een werelddekking hebben van 10 procent, bereiken de satellieten van Hiber dagelijks de hele wereld op een betaalbare, energiezuinige manier. Dit biedt tal van maatschappelijke toepassingen. Zo is een van de klanten van Hiber een leverancier van zaden, die bij hun zaden een IoT-app levert waarmee boeren in Afrika hun oogst met 200 procent kunnen vergroten. Hiber werkt samen met toonaangevende ruimtevaartinstituten en de European Space Agency om hun producten verder te ontwikkelen. Staatssecretaris Keijzer is vanuit het kabinet de ambassadeur voor dit Nationale Icoon.

Inreda Diabetic – kunstalvleesklier voor mensen met diabetes (Goor)

Robin Koops, de oprichter van Inreda Diabetic, is zelf diabetespatiënt. Hij ontwikkelde een kunstalvleesklier die hij zelf al maanden gebruikt met goede resultaten, en ook bij andere patiënten verbeterden de bloedsuikerwaarden en verminderden klachten. De kunstalvleesklier neemt de regulatie van bloedsuikerwaarden (glucose) over van mensen met diabetes type 1. Patiënten hoeven niet meer zelf te meten en na te denken over hoeveel en wanneer te spuiten. Een recente test is veelbelovend: patiënten hadden 99,2% van de tijd een glucosewaarde binnen de streefwaarden en een volledige reductie van te lage bloedsuikers (hypoglycemie). Naar verwachting zal de kunstalvleesklier in 2020 op de markt kunnen komen. Minister Bijleveld van Defensie is vanuit het kabinet de ambassadeur voor dit Nationale Icoon.

Meer weten?

Kijk op de website van de Nationale Iconen.