Het laatste innovatienieuws

De afgelopen maand gebeurde er weer veel in innovatieland. Zo kunnen innovators op het gebied van water zich nog een paar dagen inschrijven voor de Waterinnovatieprijs en maakte de koning bekend dat het kabinet meer wil investeren in kennisontwikkeling innovatie. Verder pronkt op de Rotterdamse Maasvlakte binnenkort de grootste windmolen ter wereld, wordt in Delft hard gewerkt aan een innovatiehub op het gebied van biotechnologie en rijden in Zweden straks de eerste auto’s met zaagsel als brandstof rond.

Mega windmolen verrijst in Rotterdam

Binnenkort verrijst op de Maasvlakte in Rotterdam de grootste en krachtigste windturbine van de wereld: de Haliade X. De enorme windturbine heeft een capaciteit van 12 megawatt en kan daarmee in z’n eentje 16.000 huishoudens van energie voorzien. De Haliade X zal de komende 4 jaar getest worden. En als alles volgens plan verloopt, zullen er uiteindelijk nog meer Haliade X-turbines verrijzen op verschillende plekken in de Noordzee. Deze giga-windturbines moeten een belangrijke bijdrage gaan leveren aan het nationale doel om in 2050 vrijwel alle energie op een duurzame manier op te wekken.

Meer informatie over de turbines en het testtraject lees je in dit artikel op Scientias.nl.

Innovatief met water

In het kader van de Waterinnovatieprijs is de Unie van Waterschappen is op zoek naar vernieuwende en baanbrekende oplossingen op het gebied van water. De prijs is bedoeld voor innovatieve projecten en technieken die al in de ontwikkelingsfase zijn. Tot 7 oktober kunnen innovators hun projecten inschrijven in de volgende categorieën: waterveiligheid, schoon water, voldoende water of digitale transformatie. Een jury kiest per categorie drie genomineerden, waarvan één per groep de winnaar zal zijn. Voor de publieksprijs kan ook de rest van Nederland vanaf half november stemmen op de genomineerden. Op 12 december, tijdens het Waterinnovatiefestival, wordt de Waterinnovatieprijs uitgereikt.

Meer lezen over de prijs en de mogelijkheden om je aan te melden? Kijk op de website van Waterinnovatieprijs.

Een centrale plek voor innovatie in biotechnologie

Biotechnologie, en dan specifiek de toepassing ervan in voeding, speelt een belangrijke rol in het voeden van de groeiende wereldbevolking en kan bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering. Daarom wordt de Biotech Campus Delft ontwikkeld tot een hub voor innovatie in industriële biotechnologie. Op 5 september ondertekenden DSM, de gemeente Delft, de TU Delft, de provincie Zuid-Holland en het InnovationQuarter een intentieovereenkomst waarin staat dat de partijen de komende maanden hard aan de slag gaan met de ontwikkeling van de hub. De hub moet straks ruimte bieden aan onderzoekers, overheden en bedrijven om onderzoek te doen en hun innovaties op het gebied van biotechnologie te ontwikkelen, testen en opschalen. 

In dit artikel lees je meer over de ontwikkeling van de biotechnologie innovatie hub.

Auto’s aangedreven door zaagsel

Auto’s die rijden op zaagsel? Het kan! Het Nederlandse bedrijf BTG-BTL (biomass-to-liquid) gaat samen met een groot internationaal bedrijf een fabriek ontwikkelen waar houtresten worden omgezet in bio-olie. Deze olie wordt vervolgens in een raffinaderij verwerkt tot biobrandstof. Met de ‘pyrolysebenzine’ die in deze fabriek geproduceerd per jaar geproduceerd kan worden, kunnen 15.000 gezinsauto’s per jaar worden aangedreven. Door de biobrandstof te vermengen met andere (fossiele) brandstoffen, ontstaat brandstof die voldoet aan de Europese RED (renewable energy directive)-richtlijn. Deze richtlijn vereist dat de EU vanaf 2020 ten minste 20% van haar energie met duurzame bronnen zoals wind, zon en biomassa moet opwekken.

Meer over deze bijzondere fabriek lees je hier.

Kabinet wil meer investeren in kennisontwikkeling, innovatie en infrastructuur

Het kabinet wil investeren in kennisontwikkeling, innovatie en infrastructuur, zei koning Willem-Alexander op Prinsjesdag in de troonrede. Dit moet het fundament onder de Nederlandse economie sterker maken. Begin volgend jaar wil het kabinet de opzet van een nieuw investeringsfonds presenteren. Dit investeringsfonds hoort bij een breed opgezette groeiagenda die het kabinet nog dit jaar wil afmaken. “Een belangrijke vraag is hoe de Nederlandse economie ook over twintig of dertig jaar duurzaam kan blijven groeien”, verklaarde de koning.

Lees meer op de website van Delta TU Delft.