Het laatste innovatienieuws

Een windmolen met zonnepanelen bespaart veel energie op muziekfestivals, een Nederlandse robotarm wint een prijs in China en in Drimmelen rijdt een zelfrijdende bus. Ook afgelopen zomermaand innoveerde Nederland. Een overzicht van de belangrijkste nieuwtjes.

Windmolen met zonnepanelen voor meer duurzame festivals

De TU Eindhoven heeft een primeur: een uitklapbare energie toren. De molen is bedoeld om grote muziekfestivals duurzamer te maken. De Green Energie Mill (GEM) is uitgeklapt 23 meter hoog en past ingeklapt op een kleine vrachtwagen. De grootste uitdaging was volgens initiatiefnemer en TUe professor Faas Moonen om een eye-catcher te ontwerpen die zoveel mogelijk energie kan opwekken en waarbij de veiligheid gegarandeerd is. Dat is een windmolen geworden die inklapbaar is en voorzien van kleurige zonnepanelen. Die kleuren zijn gevoelig voor verschillende soorten licht en sturen de energie door naar collectoren in de randen van het paneel. Onderin de toren zit een accu die de energie opslaat. De toren is in augustus onder meer uitgeprobeerd op Pukkelpop (België) en Glastonbury in Engeland.

Lees meer over de windmolen op de website van de Technische Universiteit Eindhoven.

Eerste zelfrijdende minibus in Nederlandse dienstregeling

Voor het eerst rijdt er in Nederland een zelfrijdende bus in? een dienstregeling. De gemeente Drimmelen, onder Dordrecht, heeft begin augustus een zelfrijdende minibus opgenomen in de dienstregeling van vervoerder Arriva. Het busje rijdt 10 weken over de jachthaven van Drimmelen. Drimmelen werkt voor deze proef samen met de provincie Noord-Brabant, Future Mobility Network, BUAS, Arriva en de TU Delft om ervaring op te doen met zelfrijdend vervoer. De zelfrijdende bus in Drimmelen moet informatie geven over de beleving, het gemak en comfort van inzittenden, het gedrag van andere weggebruikers en de functionaliteit in relatie tot gebiedsontsluiting.

Lees meer over de zelfrijdende bus op de website van de gemeente Drimmelen.

Team Fontys uit Eindhoven wint met robotarm techniekwedstrijd in China

Studenten van Fontys Hogeschool Engineering uit Eindhoven hebben met hun ontwerp en bouw van een robotarm de grand award in China gewonnen. Ruim vijf maanden zijn zeventien studenten in de weer geweest met de wedstrijd. Hun deelname was bijzonder: voor het eerst in zes edities deed er een niet-Aziatisch team mee. Ook bijzonder voor de Hogeschool is de samenwerking tussen de drie faculteiten Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en Mechatronica. In plaats van studenten van verschillende disciplines samen te laten werken aan één project, waren er nu drie verschillende teams met hun focus op hun eigen technische discipline. Hun werk werd daarna samengevoegd. In het Oost-Chinese Wujiang mochten zes studenten eind juli het prototype van een robotarm presenteren. Fontys Hogeschool wil volgend jaar opnieuw meedoen met de wedstrijd.

Meer over de wedstrijd is te lezen op de website van Fontys.

Doe mee met de Topsector T&U Innovation Prize

De wereldbevolking groeit en daarmee ook de vraag naar voldoende en gezond voedsel. Hoe zorg je voor een nog efficiëntere voedselproductie in de kas om aan deze groeiende vraag naar voedsel te voldoen? Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U) wil beginnende ondernemers in heel Nederland uitdagen in de challengeTopsector T&U Innovation Prize. Alle ideeën die zorgen voor een hogere voedselproductie in de kas, met gebruik van veel minder water en energie zijn welkom. Het winnende team ontvangt een onderzoeksbudget bij Wageningen University & Research ter waarde van €25.000, om hun innovatie uit te werken. Daarnaast krijgt de winnaar onder meer begeleiding van een T&U innovatie-makelaar. Een selectie die hun idee voor de jury mogen pitchen. De winnaar wordt op 12 december bekendgemaakt tijdens de Startup Afternoon in het World Horti Center in Naaldwijk.

Aanmelden kan hier tot 15 september.

Nederlandse robotica start-ups gooien hoge ogen in EU

Twee Nederlandse bedrijven in robotica maken dit najaar kans om een bedrag van 220.000 euro te winnen waarmee ze de doorontwikkeling van hun start-up kunnen betalen. Het gaat om het Delftse bedrijf IMSystems dat een nieuw type versnellingsbak voor productierobots ontwikkelt, en het Amsterdamse bedrijf MX3D dat software voor met robotica gestuurde staalprinters maakt. In totaal schreven zich 206 start-ups uit 33 landen in voor de competitie van RobotUnion. Daarvan mochten er 44 in juli een presentatie geven. Een jury van deskundigen selecteerde er 20 die elk 4300 euro ontvingen voor onder andere de doorontwikkeling van hun businessplan. In oktober is de tweede selectieronde, waar de twee Nederlandse bedrijven dus bij zitten. Daarna is er een laatste ronde waaruit vier winnaars gekozen worden. Zij krijgen nog eens 100.000 euro.

Lees meer op de website van RobotUnion.