Het laatste innovatienieuws

IE-exposant VDL neemt de Nederlandse Innovatieprijs 2019 in ontvangst, de KvK Innovatie Top 100 is bekend en ook deze maand innoveerde Nederland, bijvoorbeeld op het gebied van autonome vaartuigen. Een overzicht van de belangrijkste nieuwtjes.

Een Newton Cradle met vijf gloeilampen in plaats van ijzeren ballen

VDL wint Nederlandse Innovatieprijs 2019

Familiebedrijf en exposant van de Innovation Expo 2018 VDL Groep heeft de Nederlandse Innovatieprijs 2019 gewonnen. De winnaar van de Nederlandse Innovatieprijs wordt bepaald op basis van de Nederlandse Innovatie Monitor. Dit grootschalige onderzoek vanuit de Universiteit van Amsterdam beoordeelt jaarlijks hoe innovatief Nederlandse bedrijven zijn op het gebied van technologie, maatschappelijke impact, ondernemerschap en de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten.

Dit jaar is dat de  VDL Groep. Deze organisatie begon ooit als metaalbewerkingsbedrijf, maar bestaat inmiddels uit 104 bedrijven die zich bezighouden met uiteenlopende innovaties. Zo werkt de organisatie bijvoorbeeld aan een nieuwe manier om kanker te bestralen op basis van de technologie achter de deeltjesversneller in CERN. Op de IE2018 was de elektrische vrachtwagen te bewonderen die VDL in samenwerking met DAF ontwikkelde.

VDL Groep loopt volgens de jury voorop in nieuwe technologieën en zoekt vaak duurzame oplossingen. Daarnaast prees de jury de investeringen die VDL Groep doet in onderzoek, ontwikkeling en automatisering, en de aandacht die het bedrijf heeft voor medewerkers. Lees meer over de Nederlandse Innovatieprijs op de website van VDL Groep.

KvK presenteert KvK Innovatie Top 100

Op 27 juni maakte de Kamer van Koophandel voor de 14e keer de KvK Innovatie Top 100 bekend, een overzicht van de meest innovatieve bedrijven uit het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. In de lijst is dit jaar Noord-Holland de best vertegenwoordigde provincie, laat de KvK weten. Van de meer dan 400 inzendingen komen 23 bedrijven uit deze provincie. Ook staan er opvallend veel ICT-innovaties in de lijst: er zijn er 27 in de Top 100 geëindigd.

Er kan natuurlijk maar één bedrijf het meest innovatief zijn. Op woensdag 25 september maakt een jury onder leiding van Ruud Koornstra (ondernemer en programmaraadslid van de IE2018) de exacte notering van elk bedrijf in de KVK Innovatie Top 100 bekend. Dan wordt duidelijk welk bedrijf het stokje overneemt van Groasis, de winnaar van vorig jaar, en zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland mag noemen.

Lees meer op de website van de KvK Innovatie Top 100.

Captain AI ontvangt UNIIQ-investering voor ontwikkeling autonoom varen

Toenemende drukte binnen havens en een gebrek aan voldoende gekwalificeerd scheepsvaartpersoneel zijn belangrijke uitdagingen voor veel havens en schipeigenaren. Op dit moment wordt meer dan 75% van de ongelukken op het water veroorzaakt door een menselijke fout. Softwareontwikkelaar Captain AI ontvangt een investering van €300.000 van investeringsfonds UNIIQ. Het geld is bedoeld voor de verdere ontwikkeling van de eerste volledig autonome schepen. Captain AI ontwikkelt zelflerende software om autonoom te kunnen varen en wil daarmee een aanzienlijk veiligere omgeving creëren op het water.

Lees meer over Captain AI op Emerce.

Amsterdam gaat met zelfvarende ‘roboats’ de strijd aan met files op straat

Ook in Amsterdam wordt hard gewerkt aan autonome vaartuigen. De gemeente wil de doorstroming van het verkeer verbeteren door de grachtengordel op een nieuwe manier te gebruiken. In de toekomst zullen hier naast conventionele boten ook “Roboats” varen, autonome passagiersvaartuigen. Zo kan een deel van het Amsterdamse verkeer van de weg naar het water verplaatsen De Roboats kunnen met elkaar communiceren en indien nodig samenwerken om een langer netwerk te vinden, om zo bijvoorbeeld meerdere passagiers naar een specifieke bestemming te brengen. Roboat is een vijfjarig onderzoeksproject en samenwerking tussen het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) en het Massachusetts Institute of Technology. Het project is in 2016 gestart. Na afloop van het project krijgt Amsterdam vijf grote zelfvarende schepen.

Lees meer over de Roboats op Innovation Origins.

Topsector Energie zoekt innovatieve geo-energieprojecten

Geo-energie (zoals de winning van aardwarmte en de opslag van gassen onder de grond) mag niet ontbreken in een duurzaam energiesysteem. Daarom zoekt de Topsector Energie vernieuwende geo-energieprojecten. Partijen die al bezig zijn met innovatieve ontwikkelingen op dit gebied, kunnen met hun projectidee in aanmerking komen voor de subsidie Geo-energie. Ook nieuwe betaalbare concepten, componenten en producten voor winning van duurzame energie uit de diepe ondergrond en opslag van duurzame energie in de diepe ondergrond komen in aanmerking. Innovators kunnen tot en met 8 oktober 2019 hun projectvoorstel indienen.

Ook meedingen naar de subsidie Geo-energie? Kijk op de website van RVO voor meer informatie.

Zorginnovatie krijgt eigen leerstoel bij TU Delft

De TU Delft heeft in samenwerking met het Delftse Reinier de Graaf ziekenhuis een nieuwe leerstoel ingesteld om patiëntenzorg door middel van innovatieve technologie te verbeteren. De technologen en ingenieurs van de TU Delft maken zo kennis met zorgprocessen in het ziekenhuis, en de artsen in opleiding leren meer over innovatieve technologieën. Het wetenschappelijk onderzoek dat vanuit de leerstoel gedaan zal worden, richt zich op patiëntveiligheid, efficiëntie van zorgprocessen, datamanagement en logistiek. Traumachirurg en hoogleraar Maarten van der Elst zal de komende vijf jaar aan het roer van de leerstoel staan.

Lees meer over de leerstoel zorginnovatie op Skipr.