Innovatie-ecosysteem RDM zet volgende stap

Innovatie-hotspot en IE2018-locatie RDM Rotterdam viert dit jaar haar tiende verjaardag. In tien jaar tijd is de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) uitgegroeid tot plek waar onderwijs en bedrijfsleven samenwerken aan innovaties op het gebied van digitale transformatie, maakindustrie, energietransitie en ontwikkeling van mensen. Na tien jaar zet RDM Rotterdam de volgende stap. Naast de innovatieve onderwijs en startup-hub, wordt in het havengebied ook gewerkt aan de ontwikkeling van M4Havens, een nieuw terrein waar scale-ups zich kunnen vestigen.

Een kade

De grote schepen die vroeger op het RDM-terrein werden gebouwd hebben plaatsgemaakt voor bedrijven, onderwijs en onderzoek. Tien jaar geleden opende prins Willem-Alexander het nieuwe RDM-terrein. Inmiddels is dit Rotterdamse gebied uitgegroeid tot het meest uitgebreide innovatie-ecosysteem van Europa, vol startups, opleidingen en werkplaatsen. Voor de Innovation Expo 2018 was er dan ook haast geen betere locatie denkbaar.

Op de campus van RDM Rotterdam zijn mbo- (Techniek College Rotterdam) en hbo-techniekonderwijs (Hogeschool Rotterdam) onder één dak gevestigd. Er lopen maar liefst 1.885 studenten rond van de Hogeschool Rotterdam. Hun opgedane kennis kunnen zij meteen in de praktijk brengen bij de zestig innovatieve startups die er te vinden zijn, waaronder Ampelmann, Franklin Offshore, RanMarine Technology, Energy Floors en Studio RAP.

M4Havens

Tien jaar geleden vestigde de eerste startup zich op het RDM-terrein. Nog steeds is de RDM dé plek voor beginnende innovators in Rotterdam. Maar met zestig startups zit de RDM vol. Daarom werkt het Havenbedrijf Rotterdam samen met de gemeente aan de ontwikkeling van M4Havens. In dit oude havengebied ter grootte van de Rotterdamse binnenstad zullen woningen komen, maar de gemeente heeft ook een plan om innovatieve bedrijven te vestigen in de leegstaande bedrijfsgebouwen. Bedrijven die de startup-fase zijn ontgroeid, kunnen straks een plekje vinden op M4Havens.

Meer weten?

Kijk op de website van RDM Rotterdam en Port of Rotterdam.