Europese Commissie: Nederland wordt steeds innovatiever

De Europese innovatieprestaties worden steeds beter. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Vergeleken met vorig jaar zijn de innovatieprestaties in 24 EU-landen verbeterd. Daarmee groeit de EU op innovatiegebied voor het eerst sneller dan de Verenigde Staten. Nederland presteert ruim boven het Europese gemiddelde en is daarmee een van de vier Europese innovatieleiders.

Tekening van Europese map

Nederland scoort vooral goed als het gaat om publiek-private banden en samenwerkingen, het aantal keren dat wetenschappelijke publicaties geciteerd worden, een innovatie-vriendelijke omgeving en publiek-private banden en samenwerkingen. Het minst goed doen we het op het gebied van uitgaven aan zaken die niet gerelateerd zijn aan research & development. Nederland zou bijvoorbeeld meer kunnen investeren in apparaten en machines en het verwerven van octrooien en licenties, blijkt uit de cijfers. Bekijk hier alle resultaten van Nederland.

Beter dan de VS

De Europese Unie doet het voor het eest aanzienlijk beter dat de Verenigde Staten als het gaat om innovatie. Daarnaast loopt de EU voor op landen als Brazilië, India, Rusland en Zuid-Afrika. Toch valt er nog wat te winnen: Canada, Australië en Japan behouden een voorsprong op de EU. En de innovatieprestaties van China groeien zelfs drie keer harder dan die van de EU.

De Europese Commissie baseert deze cijfers onder andere op “framework conditions” (de belangrijkste voorwaarden van innovatieve prestaties buiten bedrijven), publieke en private investeringen in onderzoek en innovatie, de innovatie-activiteiten van bedrijven en de impact daarvan.

Grafiek: Performance of EU member states' innovation systems.

Innovatieleiders in Europa

Zweden is innovatieleider van Europa, gevolgd door Finland en Denemarken. Nederland is de laatste van de vier Europese innovatieleiders. Nederland groeit op innovatiegebied: tot 2015 behoorde ons land nog tot de groep ‘sterke innovators’. Het aantal provincies in  Nederland die tot de innovatieleiders behoren en minstens 20% boven het EU-gemiddelde scoren is wel iets gedaald van zeven in 2017 naar vier in 2018. Binnen Nederland zijn in 2018 vooral Utrecht, Brabant, Noord- en Zuid-Holland koploper op innovatiegebied. Drenthe, Zeeland en Friesland scoren onder het Europese gemiddelde.

Meer weten?

Bekijk het hele Europese innovatie scoreboard.