Nieuw design voor futuristische, vliegende motor van studenten TU Delft

Een team van meer dan dertig studenten van verschillende opleidingen van de TU Delft werkt aan de Silverwing: een eenpersoons elektrische, vliegende motor. De studenten staan met hun idee in de finale van GoFly, een internationale, door Boeing gesponsorde competitie voor het ontwikkelen van een persoonlijk vliegend voertuig. Vorige week presenteerden de studenten het nieuwe design van de Silverwing.

Op 30 april maakten de studenten het nieuwe design van de Silverwing S1 bekend. Het futuristische voertuig kan verticaal opstijgen, 30 minuten vliegen en is klein genoeg om te landen in een gebied ter grootte van een parkeerplaats. Het toestel heeft een topsnelheid van meer dan 140 km per uur en maakt ongeveer zoveel lawaai als een snelweg op 15 meter afstand.

Finale GoFly

De Silverwing heeft als enige Europese team twee ronden van de GoFly-competitie doorstaan. Deze competitie is in het leven geroepen om innovatie binnen de luchtvaart te stimuleren en bestaat uit drie fasen: een conceptuele ontwerpfase, een gedetailleerde designfase en een laatste fly-off (begin 2020). Silverwing staat met vier andere teams in de finale van de competitie en gaat het ontworpen voertuig nu daadwerkelijk bouwen.

Elektrisch en autonoom

Het plan is dat de Silverwing behalve verticaal uiteindelijk ook horizontaal zal kunnen vliegen. Daarnaast wordt het volledig elektrisch en voorzien van batterijen met een hoge energiedichtheid (waardoor de batterijen kleiner zijn). Ook moet het toestel volledig autonoom worden, zodat bestuurders geen vliegbrevet nodig hebben om ermee te kunnen vliegen.

Prototype

Op dit moment bestaat er enkel nog een schaalmodel (1:2) van de Silverwing S1. Het team heeft 50.000 dollar gekregen van Boeing om een echt prototype te bouwen. In de finale moet dit prototype verticaal opstijgen, een parcours van elf kilometer afleggen en daarna weer verticaal landen. Ook worden er punten toegekend voor een laag geluidsniveau, kleine afmetingen en snelheid. De winnaars van GoFly gaan naar huis met een hoofdprijs van een miljoen dollar.

Meer weten?

Kijk op de website van Silverwing.