Minicollege: De macht van kunstmatige intelligentie

Wie is er verantwoordelijk als computers de beslissingen nemen? En wat voor data gebruiken ze daar eigenlijk voor? Is die data wel representatief - staan er bijvoorbeeld wel voldoende mensen met rode haren in? Er zijn veel indrukwekkende toepassingen voor kunstmatige intelligentie. Zo worden we er bij besluitvorming bijvoorbeeld steeds afhankelijker van, zoals bij de toekenning van hypotheken of het bepalen van een strafmaat. Maar de impact hiervan op mensen, organisaties en de maatschappij is nog moeilijk te overzien. Hoe kunnen we kunstmatige intelligentie op een verantwoordelijke manier inzetten? Daar gaat Pim Haselager, professor en hoofdonderzoeker bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour aan de Radboud Universiteit Nijmegen, in dit minicollege op in.

Bekijk het minicollege van Pim Haselager hier.