Maand van de Filosofie: Ik stuntel, dus ik ben

Voordat je kunt innoveren is het belangrijk om te reflecteren. Waarom doen we de dingen zoals we ze doen? Hoe kun je bijdragen aan een betere wereld? En hoe word je zelf eigenlijk een beter mens? April is de Maand van de Filosofie. De hele maand kun je in Nederland en België filosofische nachten, programma’s, lezingen, debatten en festivals bijwonen. De Socratesbeker voor het beste filosofieboek van het jaar wordt uitgereikt. De nieuwe Denker des Vaderlands is benoemd: Daan Roovers. En ook de Innovatie-Estafette staat deze maand in het teken van de filosofie van innovatie.

In 2019 is het thema van de Maand van de Filosofie ‘Ik stuntel, dus ik ben’. Wie of wat de mens is en hoe we onszelf kunnen definiëren is een aloude vraag in de filosofie. Er zijn talloze visies op wat mens-zijn betekent, maar misschien worden we nog wel het meest gedefinieerd door ons eeuwige gestuntel.

We stuntelen in de liefde of in ons werk. Maar we stuntelen ook in onze drang naar vernieuwing en innovatie. We zijn steeds rijker en onze industrieën en economieën groeien, we reizen meer en ontwikkelen sneller dan ooit tevoren. Maar daardoor warmt het klimaat ook op en wordt onze planeet misschien wel onleefbaar. Veel natuurrampen hebben nauwelijks meer iets met de natuur te maken, maar zijn het gevolg van menselijk ingrijpen. Onze voeding wordt steeds sneller, makkelijker en lekkerder, maar daardoor worden we massaal te dik.

We lopen over van verbeeldingskracht en willen onze omgeving vernieuwen en verbeteren, maar schieten daarin vaak tekort. De vraag die daarom dit jaar tijdens de Maand van de Filosofie centraal staat: is het niet tijd om onze stuntelende natuur te omarmen en ‘Ik stuntel, dus ik ben’ als uitgangspunt te nemen voor een nieuw mensbeeld?

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over het programma op de website van de Maand van de Filosofie.