Het laatste innovatienieuws

Afgelopen maand was de week van de circulaire economie, waar als afsluiter de Circular Awards werden uitgereikt. Maar er gebeurde meer op innovatiegebied. IE-exposant Ioniqa had een doorbraak, de genomineerden voor de Achterhoek Innovation Awards zijn bekendgemaakt en er gebeurde een hoop innovatiefs op de weg. We zetten een aantal niet te missen nieuwtjes op een rij.

Auping en DRIVE winnen Circular Awards 2019

De Circular Awards 2019 zijn gewonnen door Auping en DRIVE. De prijzen werden uitgereikt tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie in Den Haag. Auping won de Circular Award Business met Revive, een 100% circulair matras dat zo ontworpen is dat het makkelijk te repareren en volledig recyclebaar is.

DRIVE won de Circular Award Public. Deze 66 meter lange fietsbrug wordt aangelegd in het Friese Ritsumasyl. De brug bestaat voor 80% uit biocomposiet op basis van vlas en natuurlijk hars. Een bouwteam werkte samen met aannemers, adviesbureaus en onderzoeksinstituten om de brug te realiseren. Deze aanpak is breed toepasbaar, en er is dan ook in binnen- en buitenland belangstelling voor.

Lees meer over de winnaars op de website van de Circular Awards.

150 meter zonnewegdek SolaRoad binnenkort in gebruik

Op 7 maart wordt in totaal 150 meter zonnewegdek in gebruik genomen op twee locaties in Noord- en Zuid-Holland. In het wegdek van SolaRoad zijn op een innovatieve manier zonnepanelen geïntegreerd in het wegdek, waarmee zonlicht op grote schaal wordt omgezet in elektriciteit. Het is voor het eerst dat er in Nederland op zulke grote schaal energie zal worden gewonnen uit het wegennet. De verwachte elektriciteitsopbrengst per 100 meter wegdek ligt op 30.000 kWh per jaar. Die energie kan gebruikt worden voor wegverlichting, verkeersinstallaties, elektrische auto’s en huishoudens.

Lees meer over de SolaRoad op FluxEnergie.

Vrachtwagen krijgt groen licht op nieuwe N279

De nieuwe N279 tussen Veghel en Asten krijgt slimme verkeerslichten. De weg, die in 2020 wordt verbeterd, krijgt intelligente verkeersregelinstallaties die met slimme vrachtwagens kunnen communiceren en bij kruisingen voorrang geven aan vrachtverkeer. Zo zorgen ze voor een betere doorstroming van het verkeer. Daarnaast hoeven vrachtwagens minder vaak te stoppen en op te trekken, wat leidt tot minder CO2-uitstoot en minder brandstofverbruik.

Lees meer over de slimme verkeerslichten op de website van Omroep Brabant.

Genomineerden Achterhoek Open Innovatieprijs bekend

De genomineerden voor de Achterhoek Open Innovatieprijs zijn bekend. De Achterhoek Open Innovatieprijs is een open landelijke competitie, in het leven geroepen om innovatief ondernemerschap te stimuleren. Convergence Industry, D2D Water Solutions BV en Hanskamp maken op 14 maart kans om met de prijs naar huis te gaan.

Convergence Industry ontwikkelde een systeem dat DNA kan vangen in hele kleine vloeistofdruppels. Zulke druppels worden gebruikt om genetische code opgeslagen in het DNA in kaart te brengen. D2D Water Solutions bedacht een innovatie waarmee van regenwater veilig en betrouwbaar drinkwater kan worden gemaakt. En Hanskamp werkt aan CowToilet, een revolutionair systeem dat ervoor zorgt dat de urine van een koe los wordt opgevangen van de vaste mest. Zo wordt er minder ammoniak gevormd, wat beter is voor het milieu.

De winnaar van de Achterhoek Open Innovatieprijs krijgt onder andere een netwerkdiner met een autoriteit in zijn of haar vakgebied, en een geldprijs van 5.000 euro. De prijsuitreiking is op 14 maart in Het Innovatiecentrum in Ulft.

Lees meer over de genomineerden op de website van de Achterhoek Open Innovatieprijs.

Ioniqa haalt €12 miljoen op voor financiering van 10kt-fabriek

Cleantech-bedrijf Ioniqa ontwikkelde een innovatieve technologie om PET-plasticafval te transformeren tot grondstoffen voor nieuwe PET-materialen, waardoor PET-plasticmaterialen oneindig gebruikt kunnen worden. Samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Nationaal Groenfonds en The Coca-Cola Company heeft Ioniqa €12 miljoen opgehaald om het upcycling proces van het bedrijf op te schalen. Het geld is bedoeld voor de ontwikkeling en bouw van de eerste 10kiloton fabriek in Nederland. Een doorbraak voor het bedrijf, dat op de IE2018 nog een grote belofte was, maar nu de mogelijkheid heeft om flink op te schalen.

Lees meer op de website van Ioniqa.