Het laatste innovatienieuws

Duurzame waterstofproductie, een Nederlandse nano-satelliet en broer-vrije eieren. Er is een hoop gebeurd op innovatiegebied de afgelopen maand. We zetten een aantal niet te missen nieuwtjes op een rij.

Gebundelde krachten om duurzame waterstofproductie snel van de grond te krijgen

In Nederland produceert de industrie jaarlijks zo’n 800.000 ton waterstof, waarbij meer dan 7 miljoen ton CO2 uitstoot vrijkomt. Dat gebeurt nu door aardgas bij hoge temperaturen om te zetten in waterstof.  Het ISPT Waterstofconsortium, waarin onder andere Shell, ECN, de Rijksuniversiteit Groningen en de Provincie Groningen samenwerken, wil nog voor 2030 zorgen dat waterstof grootschalig en CO2-vrij kan worden geproduceerd. In een nieuw centrum, de Hydrohub, zullen onderzoekers een waterstofproductie-unit ontwikkelen waar partners van het consortium, maar ook kennisinstellingen en bedrijven innovaties kunnen testen op grote schaal. Deze schaalvergroting in groene waterstofproductie is van groot belang voor de energietransitie.

Lees meer over deze samenwerking op Duurzaam-Ondernemen.

Dolphin Tail maakt van stromend water duurzame energie

Uitvinder William Pieneman van Dolphin Tail Energy Solutions is op zoek naar partners om zijn uitvinding op de markt te kunnen brengen. Pieneman claimt een vrijwel wrijvingsloze en onderhoudsvrije generator te hebben ontwikkeld, die energie opwekt uit de stroming van rivieren. Met zijn innovatieve technologie kan stromend water omgezet worden in energie die opgeslagen kan worden. Het Dolphin Tail systeem is per rivier aanpasbaar, waardoor de stroming van water bijna altijd omgezet kan worden in energie. Een belangrijk voordeel van het systeem is ook dat het geen ecologische voetafdruk heeft. Deze innovatie betekent een schonere energievoorziening en kan, in tegenstelling tot windenergie, zonne-energie en getijdenenergie, 24/7 duurzame energie opwekken.

Lees meer over Dolphin Tail op Maritiem Nieuws.

Slimme Brabantse weg gaat files voorkomen

Innovatie op de weg: op de N279 tussen Veghel en Helmond komen rond de zomer van 2019 slimme bandenspanningsmeters. Deze moeten ertoe leiden dat het aantal verkeersopstoppingen fors afneemt. Uit onderzoek van Smartwayz.nl blijkt dat 41% van de stilstaande auto’s op hoofdwegen veroorzaakt werden door lekke- of klapbanden.

De slimme weg bepaalt om wat voor type voertuig het gaat. Vervolgens rijdt het voertuig over een meetstation, dat een soort foto van het bandenprofiel maakt. Daarop wordt gebaseerd op de spanning te laag is. Honderd meter verderop krijgt de chauffeur een beeldsignaal langs de weg, dat aan zal geven of de bandenspanning goed is of niet. Een goede bandenspanning vermindert niet alleen de kans op een lekke band, maar zorgt ook voor minder weerstand bij het rollen en dus voor minder brandstofverbruik.

Lees meer over deze slimme weg op de website van BN De Stem.

Nederlandse nano-satelliet voor wereldwijd Internet of Things-netwerk succesvol gelanceerd

De Nederlandse startup Hiber lanceerde afgelopen maand succesvol zijn eerste nano-satelliet HiberOne. Hiber heeft als missie om een wereldwijd dekkend Internet of Things-netwerk uit te rollen (waarbij semi-intelligente apparaten met elkaar verbonden zijn). Vanaf het eerste kwartaal van 2019 zal dit netwerk gereed zijn. Waar bestaande netwerken slechtst stedelijke gebieden en rijkere landen dekken, wil Hiber de 90% van de planeet die momenteel niet gedekt wordt, voorzien van connectiviteit.

Lees meer over Hiber op Dutch IT-channel.

‘s Werelds eerste eieren van broer-vrije hennen liggen in het schap

De eerste eieren waarvoor geen kippen hoeven te sterven zijn nu te koop in Berlijn. Duitse wetenschappers hebben een manier gevonden om het geslacht van een kuiken te bepalen voordat het ei uitkomt. Deze methode bestaat al langer, maar nu zijn voor het eerst eieren die op deze manier geselecteerd zijn te koop in de supermarkt. Jaarlijks worden wereldwijd miljarden hanenkuikens vernietigd omdat ze geen eieren leggen. De broer-vrije eieren zouden het einde van deze controversiële doding kunnen betekenen.

Lees meer over op deze diervriendelijke eieren op de website van The Guardian (Engels).