Maak kennis met de bezoekers van de IE2018

De zevende editie van de Innovation Expo verwelkomde op 4 oktober meer dan 6000 geïnteresseerden in innovatie. Innovatie-estafette sprak vijf van deze deelnemers over hun drijfveer. Wie zijn zij en wat zochten ze op de Innovation Expo? Hoe kijken zij naar innovatie en welke rol speelt het in hun leven? Maak kennis met de bezoekers van de IE2018.

Allerd Stikker

‘Twee jaar geleden was ik een van de sprekers op de Innovation Expo. Nu ben ik terug om te zoeken naar oplossingen voor de onvoorziene effecten van innovatie. Er zijn zoveel fantastische innovaties die behalve verbetering van onze levensstandaard uiteindelijk ook nadelige effecten blijken te hebben. Voordat wij bestonden was er al innovatie: innovatie van de natuur. Evolutie is een mooi en wonderlijk proces. Het ontstaan van de eerste atoom was een innovatie, zoals ook het ontstaan van het eerste leven. Daar moet een drijfveer voor zijn geweest, maar die is niet meetbaar. Zulke natuurinnovaties lijken geen slechte bijwerkingen te hebben. Wat doen wij mensen dan fout?

Ik denk dat onze innovaties te veel gericht zijn op materiële en meetbare factoren. “Meten is weten” is een misleidende stelling. Het ecologische, sociale en ethische effect van ontwikkeling is niet of niet goed meetbaar. We gebruiken onze linkerhersenhelft heel veel, maar verwaarlozen de rechterhersenhelft: logica en analytisch vermogen hebben de overhand en emotie en verbeeldingskracht verdwijnen op de achtergrond. Hoe kunnen we ons daarvan bewust worden en dat veranderen?

Als we zo doorgaan, en binnen 30 jaar de negatieve gevolgen van onze innovaties niet omdraaien, dan loopt het slecht met ons af. Dat besef moet gemeengoed worden. Zodat mijn kinderen en kleinkinderen ook in een goede wereld kunnen leven.’

Abhijith N. Sajjan

‘Ik ben hier om een eerste kijkje te nemen in de toekomst van mobiliteit. Om te zien wat die toekomst is en hoe ik daar naartoe kan werken. Ik doe zelf onderzoek naar zelfrijdende auto’s, en wil graag meer te weten komen over innovaties in de auto-industrie. Er is zoveel vernieuwing op het gebied van mobiliteit. Ik hou me bezig met voertuigcontrole: hoe kan de camera zien wat er op de weg is, en hoe moet de auto daarop reageren?  

Zelfrijdende auto’s zijn volgens mij de toekomst! Daar draag ik zelf ook aan bij. Ik ben hier voor een sessie van Rijkswaterstaat en het ministerie van IenW. Zij spannen zich in om autonome voertuigen een realiteit te maken, door nieuwe infrastructuur en een omgeving die daarbij past te ontwikkelen.

Als je het mij vraagt, rijdt over 20 jaar niemand meer auto. Zelfrijdende auto’s zijn veiliger. Mensen hebben de neiging om fouten te maken en regels te breken. Als we computers programmeren om te rijden, zullen ze diezelfde fouten niet maken.’

Florian Markus

‘Tijdens mijn studie bouwkunde liep ik hier stage bij Studio RAP, waar ik werkte aan robotautomatisering van de bouw. Ik heb toen mijn eigen bakstenen-metselrobot ontwikkeld. Ik dacht: als ik zorg dat ik het moeilijkste doe wat ik binnen mijn vakgebied kan bedenken, dan is er werk genoeg voor me de komende jaren.

Voor mij is innovatie een uitdaging. Het is een idee waarin je je kunt verliezen. Dat zie je hier ook veel: mensen die geloven dat hun idee de wereld gaat veranderen. Tijdens de crisis zijn in de bouw veel mensen ontslagen. En nu wil bijna niemand dit werk meer doen. Er is daardoor een enorm tekort aan vaklui ontstaan.

Eigenlijk willen we met onze robots vakmanschap terugbrengen. Deze robots kunnen complexere dingen dan mensen ooit zouden kunnen. Zo heb ik bijvoorbeeld een golvende muur gemaakt, de robot heeft de bakstenen tot op de millimeter precies neergelegd. Aan ons de taak om uit te zoeken wat we met deze nieuwe mogelijkheden kunnen. We kunnen alleen maar verder gaan, er is meer mogelijk dan ooit tevoren.’

Lisinka Ulatowska

‘Bijna iedereen die ik ken is werelddienaar. Dat is niet speciaal, ze doen dat zonder dat het iets “goeds” is. Ik geloof dat iedereen een eikel is die in een boom kan veranderen, wanneer diegene zijn eigen essentie uitleeft. Het is een natuurlijke ontwikkeling in mensen.

Ik voelde me vroeger erg op mijn gemak als totaal egoïstisch mens. Totdat mijn man – mijn grote liefde – overleed. Mijn ouders namen me toen mee naar een wijze man, die mij vroeg waarom ik naar buiten keek voor mijn geluk. Ik moest naar binnen kijken, zei hij. Ik besloot psychologie te studeren om mezelf te begrijpen. Om naar binnen te kijken. Uit egoïsme, niet uit altruïsme. Maar zonder het te willen verander je. Dat heeft niets met goedheid te maken, dat is weggelegd voor iedereen die de kans krijgt om zich te ontwikkelen. Het staat zelfs in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: je hebt het recht op het verwezenlijken van je eigen potentieel.

Nu ben ik lobbyist bij de Verenigde Naties. Mijn doel is om overal ter wereld ideeën over welzijn en natuur te delen. Hier op de Innovation Expo worden dat idealisme en de zoektocht naar een betere wereld diep gevoeld. Mensen vinden elkaar en dienen de wereld.’

Judith Olde Rikkert

‘Innoveren kan op heel veel manieren. Door open te staan voor verandering, door nieuwe dingen te blijven proberen. De spanning van een nieuwe weg inslaan, lef tonen en andere mogelijkheden verkennen, en fouten mogen maken. Blijven leren – dat leidt tot nieuwe inzichten en persoonlijke ontwikkeling.

Ik ben onlangs aan een nieuwe baan begonnen, als communicatieadviseur bij Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat staat voor de grootste onderhoudsopgave uit de geschiedenis; met onderhoud aan een groot aantal wegen, bruggen, tunnels en viaducten. Daar komen we allerlei uitdagingen tegen op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en toekomstbestendigheid. De opgave is complex en omvangrijk, dat moéten we samen met anderen oppakken.

Hoe bereid je je voor op die toekomst? In de sessies hier merk ik dat veel partijen met diezelfde vraag zitten. Het heeft niet veel zin om achterom te blijven kijken. Je moet juist die ballast van je afschudden en vooruitgaan. Buiten je eigen gebied in contact komen met ontwikkelingen, nieuwe connecties maken. Dat probeer ik ook te doen in mijn nieuwe werk: met communicatie vernieuwen door initiatieven samen te brengen, zodat grotere olievlekken ontstaan. Met meer impact.’

Meer foto's zien van de bezoekers, exposanten en het RDM-terrein? Bekijk hier het foto-album van de IE2018.