Quest in de Netwerkapp: wie wil Mars koloniseren?

Om zo gericht en eenvoudig mogelijk met de juiste mensen in contact te kunnen komen op de Innovation Expo, is er de Netwerkapp. Een app waarmee je niet alleen een duidelijk overzicht van het programma en de aanwezige bezoekers hebt, maar waar je ook jouw prangende vraag kunt stellen en je kunt laten verrassen door de kennis van andere deelnemers. Niet alleen op 4 oktober, maar ook nú al. Annemiek Bosch en István Koller hadden deze week al contact over een wel heel speciaal onderwerp: het koloniseren van Mars.  

Annemiek Bosch is beleidsmedewerker Water bij het ministerie van I&W, maar was vanuit persoonlijke interesse benieuwd naar innovaties op de IE2018 die bij kunnen dragen aan de kolonisatie van Mars. ‘Ik ben net terug uit Los Angeles, waar ik bij het congres van de Mars Society was. Zij willen een Nederlandse afdeling oprichten. Ik kijk of ik daar iets aan kan bijdragen. Het zou een mooie stap voorwaarts zijn voor de mensheid: een andere planeet koloniseren, dat is gewoon gaaf! En ik vind het mooi dat ideeën voor de maan en Mars kunnen bijdragen aan een beter milieu op aarde.’

Bosch deed een oproep in de Netwerkapp om in contact te komen met mensen die zich hiermee bezig houden. ‘Ik wil graag een verbindende rol spelen: mensen die zich bezighouden met Mars met elkaar in contact brengen, of met de Mars Society en via hen met buitenlandse partijen. Zodat ze elkaar verder kunnen helpen. Het lijkt mij voor zo’n groot project als mensen op Mars krijgen heel belangrijk om kennis te delen en elkaar te helpen, in plaats van te concurreren met elkaar.’

In gesprek

De eerste enthousiaste reactie op haar Quest is in ieder geval al binnen. István Koller, strategisch omgevingsmanager industrie bij waterschap De Dommel, wil graag met Bosch in gesprek. Koller: ‘Een jaar of 25 geleden heeft de European Space Agency onderzocht wat we nodig hebben om naar Mars te gaan. Hoeveel eten, water en zuurstof er mee moest voor de astronauten.’

Daar kwam uit dat er zóveel mee moest, dat met de stand van de techniek destijds de raket niet omhoog zou komen. ESA riep toen het MELiSSA-programma in leven, om te onderzoeken of grondstoffen tijdens de reis teruggewonnen kunnen worden. ‘Resource recovery, noemen ze dat’, legt Koller uit. ‘Dat is een item waar wij als waterschap ook mee bezig zijn. We proberen grondstoffen uit afvalwater te halen, om zo te verduurzamen en het afvalwater zo goed mogelijk te gebruiken. Daarom hebben we als waterschap een samenwerking gezocht met ESA, om te kijken of wat voor de ruimte is bedacht ook op aarde kan worden toegepast.’

Innovation Expo

Via de Netwerkapp hebben Koller en Bosch al kort contact met elkaar gehad, en afgesproken om elkaar op de Innovation Expo te ontmoeten. Koller: ‘Ik ben heel nieuwsgierig naar wat zij precies wil doen, en hoe dat binnen haar beroep past. En ik hoop dat we ervaringen kunnen uitwisselen, om te kijken of zij daar iets aan heeft. Het kan natuurlijk zijn dat we geen raakvlakken hebben, maar dat is afwachten. We zien het op de Expo!’

Ook Bosch gaat er open in. ‘We gaan het gesprek aan, en dan is het aftasten: waar is hij enthousiast over, wat voor contacten heeft hij? Daarom is het goed om met elkaar af te spreken via de app. Dan kun je ontdekken wat je voor elkaar kunt betekenen. De innovatie die hij noemde, MELiSSA van ESA, kende ik nog niet. Ik heb dus sowieso al nieuwe informatie van hem gekregen!’

Meer informatie?

Wil je nu al beginnen met netwerken? Heb je zoals Bosch een prangende vraag die je beantwoord wilt hebben of ben je op zoek naar specifieke connecties of financieringsmogelijkheden op de IE2018? Deel je Quest dan nu in de Netwerkapp! Kijk voor meer informatie op de website van de Netwerkapp. Aanmelden voor de Netwerkapp kan via de website van de Innovation Expo. Heb je een match gemaakt? Deel hem dan op Twitter met #meetandmatch!