Veelbelovende innovaties maken de Weg van de Toekomst

Hoe zien onze wegen er over 30 jaar uit? Tijdens de Innovation Expo 2018 brengen Rijkswaterstaat, marktpartijen en kennispartners een reeks kansrijke innovaties samen in de Weg van de Toekomst. ‘Bezoekers krijgen zo een heel mooi overzicht van deze samenwerkingen en waar dat toe kan leiden.’

De Weg van de Toekomst bestaat uit een 35 meter lang en 20 meter breed tapijt met daarop een weg, berm en fietspad. ‘Wandelend over dit tapijt maak je een reis door de tijd, van 2020 naar 2050’, vertelt Dineke van der Burg, coördinerend projectleider vanuit Rijkswaterstaat. ‘Onderweg kom je zo’n 25 innovaties tegen en zie je hoe de Nederlandse infrastructuur steeds groener en slimmer wordt.’

Beleving voorop

Een volledig circulaire fietsbrug (FiberCore Europe) of een wegdek van zonnepanelen (BAM). Of bermmaaisel dat verwerkt wordt tot nieuwe producten zoals verkeersborden. Het is maar een kleine greep uit alle innovaties die de Weg van de Toekomst herbergt. Van der Burg: ‘In de presentatie staat de beleving voorop. Op prikkelende wijze word je meegenomen in de ontwikkeling van een product en het eindresultaat. Zo kun je bij Ultrastil Wegdek bijvoorbeeld met een koptelefoon op het verschil in geluid horen in vergelijking met normaal asfalt.’

Meer samenwerking

Met deze eyecatcher wil Rijkswaterstaat laten zien hoe de wegbeheerder de komende decennia invulling geeft aan de duurzame doelstellingen van de Rijksoverheid, voortkomend uit het klimaatakkoord van Parijs. De innovaties worden gepresenteerd aan de hand van 5 thema’s: circulariteit, biobased, klimaat, gezondheid en slim (data).

Van der Burg: ‘Daarbij laten we ook zien waar voor Rijkswaterstaat de komende jaren de focuspunten liggen. Zo richten we ons bijvoorbeeld op de vervangingsopgave, want veel bruggen en viaducten zijn aan het einde van hun levensduur. Een andere is data en informatievoorziening. Denk aan data uit sensoren die we gebruiken om het moment van wegonderhoud te optimaliseren. Tot slot vraagt het toenemende aantal innovaties meer samenwerking met andere overheden, markt en kennis.’

De Weg van de Toekomst is tijdens de Innovation Expo 2018 te vinden direct naast de registratie op de kop van de kade van het DSM-gebouw. Mocht u zich nog niet hebben aangemeld, dan kan dat nog op de eventwebsite.