Doe mee aan uitdagende sessies op de #IE2018

Met meer dan 200 exposanten om te ontmoeten bent u makkelijk de hele dag zoet op de Innovation Expo. Maar er is nog meer te zien. Zo zijn er allerlei uitdagende sessies en workshops waaraan u kunt deelnemen. Van inhoudelijke keynotes en versnellingssessies voor innovaties, tot informatieve workshops en excursies. Van bijeenkomsten waar u de mogelijkheid krijgt uw vragen voor te leggen aan experts, tot sessies waar u uw eigen innovatieve idee kunt pitchen. Met uiteenlopende onderwerpen, zoals mobiliteit, de agrifoodsector, circulaire economie en robotica. Ziet u door de bomen het bos niet meer? We lichten een aantal interessante bijeenkomsten voor u uit.

Financiering Alley

De Innovation Expo draait om het oplossen van maatschappelijke uitdagingen en het grijpen van economische kansen. Maar wil een innovatie echt een bijdrage leveren, is het belangrijk dat er opgeschaald kan worden. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Om op te kunnen schalen is geld nodig en die financiering is vaak een belemmering. Op de Financiering Alley krijgt u als innovator een duwtje in de rug. Ontmoet op deze voorlichtingsmarkt zowel overheids- als private partijen en leer alles over hoe u aan geld komt om van uw innovatieve ambities werkelijkheid te maken.

Meet & Match Enterprise Europe Network

Hoe vindt u als innovator internationale partners? Het Enterprise Europe Network (EEN) bestaat uit 600 internationale organisaties en is in 64 landen actief. Tijdens de IE2018 organiseert EEN een matchmaking bijeenkomst, waar Nederlandse en internationale bezoekers de mogelijkheid krijgen om met elkaar in gesprek te gaan. Nodig uw gedroomde gesprekspartners uit en ga 20 minuten in gesprek over commerciële of technologische samenwerkingen met potentiële klanten en partners!

Aanmelden voor Meet & Match EEN kan via het registratieformulier op de website van de Innovation Expo. Vervolgens wordt u via een Netwerkapp aan een gesprekspartner gekoppeld.

Serious Game: ervaar de impact van innovaties

Welke impact hebben technologische ontwikkelingen op de toekomst van de Nederlandse economie? Wat wordt schaars? Hoe gaan we produceren, consumeren en transporteren? Hoe verdelen we later de welvaart?  En hoe kunt u zich voorbereiden op technologische veranderingen? Neem een kijkje in de toekomst met de Serious Game van Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT). Een bordspel waarbij deelnemers samen keuzes maken, iets bouwen en mogelijke trends en ontwikkelingen overwegen bij hun keuzes. 

Leer welke beslissingen maken dat een innovatie succesvol is en hoe deze Nederland verder helpen innoveren. STT schrijft toekomstverkenningen over de invloed van technologische ontwikkelingen op de Nederlandse samenleving. Voor de toekomstverkenning Economie ontwierp STT deze Serious Game, ter inspiratie en om mensen strategisch na te laten denken over de toekomst.

Eurostars

Het programma Eurostars is een ontstaan uit een samenwerking van de Europese Commissie en het intergouvernementele netwerk EUREKA. Met investeringen ondersteunt Eurostars de ontwikkeling van innovatieve producten, processen en diensten die snel op de markt gebracht kunnen worden en bedoeld zijn om het dagelijks leven van mensen over de hele wereld te vergemakkelijken. Het programma is een ideale eerste stap op weg naar internationale samenwerking. Zo krijgen kleine bedrijven de kans hun kennis te delen en hun werkterrein uit te breiden over landsgrenzen heen.

Benieuwd wat Eurostars precies inhoudt? In een plenaire bijeenkomst en een deep dive sessie leert u alles over wat Eurostars is, wat er nodig is voor een succesvol project en wat de voorwaarden voor financiering zijn. Hebt u al een Eurostars-project opgezet? Leer tijdens een training investeringsbeleid hoe u een businessplan schrijft dat een grote kans heeft op financiering en hoe u uw pitch kunt verbeteren.

Gooi uw verbeterde pitch vervolgens direct in de strijd bij de interactieve sessies over agrifood, circulaire economie, slimme mobiliteit en slimme industrie. Een succesvolle koploper op het gebied van innovatie vertelt hier over hun Eurostars-project, waarna u  de kans krijgt om uw eigen idee te pitchen.

Innovatiegericht inkopen; Hoe overheden en marktpartijen samenwerken aan maatschappelijk relevante innovaties

De overheid kan de markt stimuleren om met innovatieve en unieke nieuwe oplossingen te komen om haar publieke taken beter te kunnen uitvoeren. Door het bedrijfsleven uit te dagen een innovatieve oplossing te ontwikkelen voor een probleem. Of door ruimte te bieden aan marktpartijen om een ontwikkelde innovatieve oplossing aan te bieden.

Bij innovatiegericht inkopen is een goede samenwerking tussen overheid en marktpartijen essentieel. Zowel leverancier, inkoopadviseur, opdrachtgever/budgethouder, projectleider en bestuurder zijn betrokken bij het inkopen van een innovatie. Waarop moeten opdrachtnemer en opdrachtgever op letten? Welke instrumenten en procedures zijn beschikbaar en hoe dragen deze bij aan het behalen van het beoogde doel?

In een interactieve sessie behandelen ervaringsdeskundigen een aantal casussen van innovatiegericht inkopen. Zo vertelt Ester Willemsen (Instituut Fysieke Veiligheid) over haar ervaringen met Small Business Innovation Research en Innovatiepartnerschap bij projecten over satellietdata voor preventie van natuurbranden. Yede van der Kooij (Wetterskip Fryslân) vertelt over het afvangen van cellulose uit afvalwater voor de circulaire economie. Michelle Spaas (ProRail) vertelt over de proeftuin met niet-actief beveiligde overgangen (NABO) en Peter Bor (Gemeente Amsterdam) reflecteert op zijn ervaringen met het AMROR-project Innovatief Bouwhek.

Meer weten?

Dit is nog maar een greep uit het overweldigende aanbod van de Innovation Expo 2018. Benieuwd naar de rest? Lees alles over de verschillende sessies, het randprogramma en de exposanten op www.innovationexpo2018.nl.