Nieuws van de Expo: Inschrijving iSea – Match of the Concepts geopend!

Ben jij de volgende innovator op de Noordzee? Heb je een vernieuwend idee voor verduurzaming van de scheepvaart, een grensverleggend plan om de ruimte op de Noordzee te gebruiken of een baanbrekend concept om vervuiling op zee tegen te gaan? Meld je dan nu aan voor iSea – Match of the Concepts en maak kans op een innovatievoucher van €10.000!

Eens per twee jaar organiseert Rijkswaterstaat hét netwerkevenement voor (jonge) innovatieve ondernemers met een visie op de Nederlandse Noordzee. Op iSea ontmoeten lokale en nationale overheden, ondernemers, studenten, maatschappelijke organisaties, financiële instellingen en kennisinstituten elkaar. Om samen tot nieuwe ideeën en innovatieve oplossingen voor de beheeruitdagingen van de toekomst te komen.

Match of the Concepts

‘Dit jaar staat iSea in het teken van de innovatiecompetitie Match of the Concepts’, legt projectleider Vera Scherders uit, ‘een pitchwedstrijd voor ondernemers en studenten.’ De competitie is bedoeld als opstap en gericht op een jonge doelgroep. ‘We zoeken mensen die aan het begin van de innovatieladder staan. Die een uitgewerkt idee, maar nog geen draaiend bedrijf hebben. We willen jonge mensen vooruit helpen, maar een goed idee is natuurlijk belangrijker dan je leeftijd!’

Duurzame leefomgeving

‘We kunnen de ruimte op de Noordzee nog veel beter benutten, er is nog zoveel mogelijk. Op het gebied van duurzaamheid en energietransitie is er bijvoorbeeld veel plek voor windmolenparken, maar daar zouden ook innovatieve, meervoudige ontwerpen voor gemaakt kunnen worden. Er zijn nog heel veel kansen!’

De duurzame leefomgeving staat centraal bij iSea. Voor Match of the Concept wordt gezocht naar ideeën over thema’s zoals duurzaam en multifunctioneel ruimtegebruik, scheepvaart, schone zee, natuur, visserij en energietransitie. ‘Maar als je een idee hebt dat niet op een van deze thema’s aansluit, schrijf je dan toch vooral in!’

Innovation Expo

De winnaars krijgen een innovatievoucher van €10.000 om te besteden bij een kennisinstituut, zoals MARIN, NIOZ, Wageningen Marine Research en TNO. Het geld kan gebruikt worden voor onderzoek en om faciliteiten en mensen in te zetten.

Maar zelfs als je niet wint, is meedoen aan iSea heel waardevol. ‘Zeker omdat iSea dit jaar wordt gehost door de Innovation Expo. Op de Innovation Expo lopen een hoop interessante connecties rond. Dus ook als je niet met de prijs naar huis gaat, heb je hier echt de mogelijkheid om te netwerken en samenwerkingen te vinden waarmee je jouw idee van de grond kunt krijgen.’

Winnaars van vorig jaar

De vorige editie van iSea werd gewonnen door We4Sea, dat software voor zeeschepen ontwikkeld. Met deze software combineert en analyseert het bedrijf data van verschillende bronnen (stroming, golfhoogte, positie en vaarsnelheid van schepen). ‘Daarmee geven ze advies over de energie-efficiëntie van schepen en hoe dit verbeterd kan worden. Hun idee is getoetst op schepen van de Rijksrederij, waar zij momenteel ook voor werken. Als winnaars hebben ze die kans gekregen. En dat heeft ze echt vooruit geholpen: in 2 jaar tijd is het bedrijf gegroeid van 2 naar 7 man.’

Meer weten of inschrijven?

Kijk op de website van iSea.