Innovatie spreekt: Maarten Hajer

In deze rubriek komen mensen aan het woord die een hart hebben voor innovatie. In korte portretvideo’s laten zij ons meekijken met hun wereldbeeld. Ondertussen vertellen ze over het belang van en hun passie voor innoveren. De video’s zijn er voor inspiratie, associatie en ter lering en vermaak. Troost, zo u wilt.

Maarten Hajer is faculteitshoogleraar Urban Futures aan de Universiteit van Utrecht en curator van Places of Hope (onderdeel van Leeuwarden Culturele hoofdstad). Als wetenschapper heeft hij talrijke publicaties op zijn naam staan over slimme steden, politiek en milieu. Maar Hajer is niet alleen actief als wetenschapper, hij vervulde ook tal van maatschappelijke functies. Zo was hij onder andere de eerste directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving, columnist voor Het Parool en De Staatscourant, commissielid bij de Partij van de Arbeid en nam hij zitting in allerlei jury’s. We spreken hem over hoe mensen beïnvloed worden door hun omgeving en hoe innovatie meer is dan technologie. ‘Het beste in mensen oproepen is eigenlijk onze plicht. Het je kunnen voorstellen dat iets ánders kan zijn, het onvoorstelbare voorstelbaar maken, dan ben je innovatief bezig.'

Lees hier meer over Places of Hope.

Deze afbeelding verwijst door naar Youtube.